A3 Haber

Enflasyon kira oranlarında rekor artış getirdi

Enflasyon kira oranlarında rekor artış getirdi

Enflasyon kira oranlarında rekor artış getirdi
Nisan 03
15:37 2023

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına göre hesaplanan kira zam oranı, mart enflasyonunun açıklanmasıyla yüzde 70,20 olarak belirlendi.

 

TÜİK, Mart ayının TÜFE’ye ilişkin verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon yıllık bazda yüzde 50,51 olarak gerçekleşti, aylık ise 2,29 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına göre hesaplanan kira zam oranı, mart enflasyonunun açıklanmasıyla yüzde 70,20 olarak belirlendi. Habertürk’ün aktardığı habere göre, ocak ayında 72,45 ile zirveyi gören oran şubat ayında 71,83’e düşmüştü. İş yerleri için bu ay yapılacak zamlarda en yüksek zam oranı yüzde 70,20 olarak uygulanabilecek.

Konut kiralarındaki fahiş fiyat artışlarını engellemek için Haziran 2022’de getirilen yüzde 25’lik tavan uygulaması temmuz ayına kadar devam edecek. Yeni bir uygulama hayata geçirilmezse temmuz ayından itibaren konutlarda da zam oranı, TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına göre hesaplanacak.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor” demişti.

Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25’le sınırlandırılmıştı. Buna göre; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak. Yüzde 25’lik zam sınırı sadece konut için geçerli olacak. İşyeri kiraları için böyle bir sınır bulunmuyor.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER