A3 Haber

Ete enflasyondan sonra şimdi de şap darbesi: Fiyatı daha da artacak!

Ete enflasyondan sonra şimdi de şap darbesi: Fiyatı daha da artacak!

Ete enflasyondan sonra şimdi de şap darbesi: Fiyatı daha da artacak!
Nisan 07
16:05 2023

Türkiye Veteriner Hekimler Birliği’nden korkutan uyarı… Aşılara dirençli yeni tür bir şap salgını güney sınırımızdan girip yurda dağıldı. Salgın yüzünden et ve süt üretiminin azalacak, fiyatlar daha da artacak.

Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Murat Arslan, Türkiye’de daha önce görülmemiş bir şap hastalığı türünün hayvan varlığını tehdit eder hale geldiğini, acil önlem alınmaması halinde et ve süt üretiminin azalacağını fiyatlarının daha da artacağını söyledi.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre SAT2 ismi verilen ve mevcut aşılara direnç gösteren salgın hastalığın güney sınırımızdan yurda girip deprem sonrası kontrollerin azalmasıyla ülkenin geniş bir kesimine yayıldığını bildiren TVHB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Murat Arslan, etin 70 derecede yarım saat pişirilmesi halinde hastalığın insanlara zarar veremeyeceğini, ancak salgının yeni bir zam dalgasına yol açabileceğini ifade etti.

Prof. Arslan, hastalığın önlenememesi halinde Kurban Bayramında et arzında da sıkıntı yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Şapın düzenli aşılamayla kontrol altında tutulan bir hastalık olduğunu, Türkiye’de ilk kez görülen SAT2 türüne yönelik de 10 milyon aşı üretilerek kullanılmaya başlandığını belirten Arslan, hastalığın Niğde, Ankara, Aydın, Van, Zonguldak, Bolu, Sivas, Kars, Sinop, Burdur, Kırıkkale, Konya, Erzincan, Eskişehir, Ağrı ve Amasya’da belirlendiğini söyledi.

Bakanlıktan açıklama

Türkiye’de yaklaşık iki aydır görülen, birçok kurum ve tesisin karantina altına alınmasına neden olan şap hastalığıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de açıklamalarda bulundu.

Hastalığın insana bulaşmadığını ifade eden Kirişci, Nisan sonu itibarıyla sönümleneceğini kaydetti. Aşılarla ilgili konuşan Kirişci, “Şap hastalığına karşı yaklaşık 12 milyon doz aşı üretildi. 4,5 milyon hayvan aşılandı” dedi.

SAT-2 serotipinin 3 Şubat’ta teşhis edilerek hızlı bir şekilde aşı üretildiğini vurgulayan Kirişci, “Ülkemize giriş yapma ihtimaline karşı ŞAP Enstitümüz tarafından ivedilikle aşı üretimine başlanmış ve SAT- 2 aşısı 37 gün gibi kısa bir sürede bu enstitümüzde 44’ü veteriner hekim olan değerli kardeşlerimiz ve 200’ün üzerinde çalışanımızla birlikte üretilip kullanılabilir hale geldi. SAT-2 önce bir sınır ilimizde görüldü ve kendi ürettiğimiz aşılarla müdahalemizi gerçekleştirerek hastalığın ülkemizde yayılmasının önüne geçmiş olduk. Hayvan varlığımızın tamamının aşılanacağını kamuoyu ile paylaşmak isterim. Burada sürekli aşı üretimi devam ediyor. Bu akşam itibarı ile 12 milyon civarında bir aşımız üretilmiş olacak ve 9,5 milyonunu sahaya sevk etmiş durumdayız. Sahaya sevk edilen 9,5 milyon aşı ihtiyaç sahibi olan hayvanlarımıza yapılmaktadır. Aşılanan hayvan sayısı bu akşam 4,5 milyonu bulmuş olacak. SAT-2 serotipiyle mücadele için aşı üretimi sevkiyatı ve aşılama çalışmaları, aşılanması gereken tüm hayvanlar tamamlanıncaya kadar çalışmalar devam edecek, yasaklar da devam ediyor olacak” dedi.

Kirişci, “Vatandaşımız müsterih olsun, gereken neyse yapılıyor, yapılmaya devam edilecek. Bu hastalık hayvandan hayvana direkt temas, hava yolu, yabani hayvanlar veya enfekte materyaller ile bulaşmaktadır. İnsanlarda herhangi bir hastalığa yol açmadığını ifade ediyorum” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER