A3 Haber

İktidardan “seçim gazı” hamlesi: Enerji Bakanı Dönmez “Keşfettiğimiz Karadeniz gazı 35 yıl yetecek” dedi

İktidardan “seçim gazı” hamlesi: Enerji Bakanı Dönmez “Keşfettiğimiz Karadeniz gazı 35 yıl yetecek” dedi

İktidardan “seçim gazı” hamlesi: Enerji Bakanı Dönmez “Keşfettiğimiz Karadeniz gazı 35 yıl yetecek” dedi
Nisan 08
12:54 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “20 Nisan’da Cumhurbaşkanımızın teşrifiyle gazı bu tesise getireceğiz ve bazı kontroller yapacağız. Mayıs ayı itibariyle de ocaklarda kullanılmaya başlanacak. BOTAŞ üzerinden dağıtılacak. Maliyet kontrolleri yapıyoruz” iddiasında bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CNN Türk canlı yayınında Türkiye’nin enerji projesi olan Sakarya Gaz Sahası’na ilişkinbazı iddiaları gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın arefe günü açıklamalar yapacağını dikkati çeken Bakan Dönmez, “Cumhurbaşkanımız 20 Nisan’da vatandaşlarımızın büyük bir kısmını memnun edecek müjdeler paylaşacak. Gündemi değiştiren bir müjde olur. Hem milletimiz hem de devletimiz kazanacak” dedi.

Dönmez, “Biz maalesef dışa bağımlıyız. Biz ülkede tükettiğimiz doğalgazın yüzde 99’unu ithal ediyoruz. Tükettiğimiz petrol ve petrol ürünlerinin de yüzde 99’u ithal. 95 milyar Dolar civarında para harcadık geçen sene enerjiye. İthalatımız 350 milyar dolar civarında gerçekleşti. Bunun yüzde 30’unu enerji oluşturuyor” diyerek, Karadeniz gazının piyasa değerine ilişkin bilgi verdi. Dönmez, “Gazın değeri yaklaşık olarak 500 milyar dolar üzerinde. Ama bu artabilir. Geçtiğimiz daha yüksek bir değer vardı. Bugün böyle, yarın ne olacağını bilinmez” dedi.

Dönmez’in açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Buradaki keşfimiz 710 milyar metreküpe ulaştı. 35 yıl süreyle tüm konutların doğalgazını sağlayacak bir keşiften bahsediyoruz. Sanayiye de dahil ettiğimizde 15-20 yıl ihtiyacı karşılayacak bir keşif. Denizlerdeki en büyük keşif olarak literatüre girdi burası.
  • 20 Nisan’da Cumhurbaşkanımızın teşrifiyle gazı bu tesise getireceğiz ve bazı kontroller yapacağız. Mayıs ayı itibariyle de ocaklarda kullanılmaya başlanacak. BOTAŞ üzerinden dağıtılacak. Maliyet kontrolleri yapıyoruz. Doğalgazın üretim maliyeti ithalata göre daha iyi olacak. Cumhurbaşkanımız 20 Nisan’da vatandaşlarımızın büyük bir kısmını memnun edecek müjdeler paylaşacak.
  • İhtiyaç duyulan anlaşmaları da yapıyoruz. Yerli gazla elimiz daha güçlü olacak. Biz ihtiyacımız olan gazın yüzde 30’unu Rusya’dan karşılıyoruz. Özal döneminde yüzde 100’dü. 2000’li yıllara geldiğimizde Azerbaycan ve İran’da dahil oldu. Azerbaycan’da en büyük yatırımı olan bir kuruluş. Onların milli şirketi SOCAR da Türkiye’de en büyük yatırımcılardan birisi. Bu birliktelik 3. ülkelerde olmaya başlayacak. Yeni işbirlikleri olacak. BOTAŞ ile SOCAR yeni bir şirket kurdu. Bununla Avrupa’ya gaz satışı yapacağız.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER