A3 Haber

Kredi musluğu kapanıyor: Bankalar 70 bin TL üstü krediyi kesti

Kredi musluğu kapanıyor: Bankalar 70 bin TL üstü krediyi kesti

Kredi musluğu kapanıyor: Bankalar 70 bin TL üstü krediyi kesti
Nisan 12
09:15 2023

İktidarın ekonomi politikaları nakit darboğazından geçen reel sektörün ve vatandaşın krediye erişimini zorluyor. Neredeyse her hafta yeni talimatlar alan bankalar, seçim belirsizliği de eklenince kredi musluklarını kıstı. Bankalar, ihtiyaç kredilerinde 70 bin liranın üzerinde kredi vermemeye başladı.

ekonomim.com’dan Şebnem Turhan’ın haberine göre bankacılık sektöründe işler karıştı. Zaten sürekli güncellenen regülasyonlarla uğraşan sektörün üzerine bir de seçim belirsizliği yükü bindi. Son olarak da geçen hafta cuma günü Merkez Bankası’nın tahvil tesisi zorunluluğu ile ilgili yükleri ağırlaştırması sonrasında kredi kanalları neredeyse kapandı. Bilgi veren bankacılık sektörü kaynakları ihtiyaç kredisinde regülasyonlardan muaf olan 70 bin liranın üzerine asla çıkılmadığını, ticari kredilerin bıçak gibi kesilmesinin yanı sıra yine regülasyondan muaf olan KOBİ kredilerinde bile yavaşlamaya gittiklerini vurguladı. Hem kamu hem yerli hem de yabancı bankalarda şu anda isteseniz de 70 bin liranın üzeri ihtiyaç kredisi almanız mümkün görünmüyor.

Geçen hafta Merkez Bankası’nın tahvil tesisi zorunluluğuyla ilgili yükleri ağırlaştırması sonrasında kredi kanalları neredeyse kapandı. Bu değişiklik öncesinde de bankacılık sektörünün kredi arzı oldukça düşük seyrediyordu.

Bankacılık kaynakları, ihtiyaç kredisinde düzenlemelerden muaf olan 70 bin liranın üzerine çıkılmadığını, ticari kredilerin de bıçak gibi kesildiğini bildirdi. Bankacılar yine düzenlemelerden muaf olan KOBİ kredilerinde bile yavaşlamaya gittiklerini vurguladı.

Gazeteye konuşan bir kamu bankası kaynağı, son değişikliklerin arından ihtiyaç kredilerinde 70 bin sınırının konut kredilerindeyse 250 bin sınırının aşılmaması yönünde yazılı talimat geldiğini söyledi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER