A3 Haber

Piyasalar yangın yeri: Avro rekor kırıyor, dolar zirveyi zorluyor, faiz ısınıyor…

Piyasalar yangın yeri: Avro rekor kırıyor, dolar zirveyi zorluyor, faiz ısınıyor…

Piyasalar yangın yeri: Avro rekor kırıyor, dolar zirveyi zorluyor, faiz ısınıyor…
Nisan 14
09:51 2023

Dün 21.39 seviyesine kadar çıkarak tarihi zirvesini yenileyen avro/TL bu sabah 21.46 seviyesine ulaşarak bir kez daha rekor kırdı. Dolar/TL ise 19.38 seviyesine yükselerek tarihi zirvesini yenilemeye çok yaklaştı.

TL’nin tarihi değer kaybı ve döviz kurundaki fahiş yükseliş hala önlenemezken, piyasalarda rekor serisi devam ediyor. Vatandaşın sıkı takibinde olan dolar ve euro, yeni yılda birçok kez rekor kırarken, haftanın son gününde de yükseliş sürüyor.

Geçtiğimiz gün 21.39 seviyesine kadar çıkarak tarihi zirvesini yenileyen avro, bugün de bir kez daha rekor tazeledi. Avro/TL, 21.4651 ile şimdiye kadar gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı.

Birkaç haftadır 19 TL’nin üzerinde seyreden dolar/TL de bugün 19.3834 seviyesini gördü. Dolar/TL’nin bir önceki rekoru 19.39 civarındaydı.

Faiz ısınıyor

Karar gazetesinin haberine göre faiz üst sınırının serbest bırakılmasıyla birlikte patlayan mevduat ve kredi faizleri, kurda durdurulamayan yükseliş ekonomi yönetiminin işini gittikçe zorlaştırıyor. Kur dün yeni 19.4 lira seviyesiyle yeni bir rekoru zorlarken, ocakta tek haneyi gören gösterge tahvil faizi yüzde 16’nın üzeri ile sekiz ayın zirvesine ulaştı.

Başkanlık sistemiyle birlikte artışını sürdüren kur, 5 lira seviyelerinden bugün 20 lira seviyelerine kadar neredeyse merdiven dayadı. Hemen hemen 5 yıllık süreçte Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 24 iken, bugün yüzde 8,5’e kadar düşürüldü. Fakat düşen faiz tabelaya bir türlü yansımadı. Piyasada kredi ve mevduat faizleri hızla artışa devam etti. Bugün mevduat faizlerinin bile bazı bankalarda yüzde 30’u geçtiği görülürken, tahvil faizleri de yükselişte. Gösterge tahvil faizinde yükseliş eğilimi hızlandı. Şubatta yüzde 7 seviyesine kadar inen 2 yıl vadeli gösterge tahvilin faizi yüzde 17,5’e yaklaştı. 5 yıllık tahvilde ise faiz oranı yüzde 16’ya yakın. Kur korumalı mevduat (KKM) sistemiyle birlikte kuru tutmayı hedefleyen ekonomi yönetimi, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı kararıyla KKM’de faiz üst sınırını kaldırdı. Böylece faizi indirmek uğruna yapılan girişimler harcanan rezervler bir gecede hiçe sayıldı.

Uzmanlar bunu örtülü faiz artışı olarak yorumlasa da kur yine artış hızını korudu. Böylece hem tabela dışında faizler yükseldi hem de kurda sert artışlar ortaya çıktı.

Bir taraftan da enflasyon baskısı devam ederken, ekonomistler seçime kadar tek haneli enflasyonun mümkün olmadığını söylüyor.

Tahvil faizleri sekiz ayın zirvesinde

Tahvil faizleri hakkında sosyal medya hesabı üzerinden yorum yapan ekonomist Barış Essen “Faizlerde yükseliş. Ocakta tek haneyi gören gösterge tahvil faizi yüzde 16’nın üzeri ile sekiz ayın zirvesini gördü” dedi.

Ekonomist Mahfi Eğilmez de “KKM sonlandırılır da faiz artırılmazsa fırlar, faiz artırılmaya başlanır ve devam edileceği sinyali verilirse düşer. Ben TÜİK değerini esas alıyorum. Yüzde 50. Faiz kaç? TCMB’ye sorarsanız yüzde 8,5. Tahvil faizi yüzde 15. Yani faizler reel olarak 40 puan kadar ekside. Eğer ENAG’ı esas alırsak 100 puan ekside” yorumunu yaptı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER