A3 Haber

Fransa’da 1 milyondan fazla kişiyi sokağa çıkaran “Mezarda emeklilik” yasalaştı: Protestolar sürüyor…

Fransa’da 1 milyondan fazla kişiyi sokağa çıkaran “Mezarda emeklilik” yasalaştı: Protestolar sürüyor…

Fransa’da 1 milyondan fazla kişiyi sokağa çıkaran “Mezarda emeklilik” yasalaştı: Protestolar sürüyor…
Nisan 15
12:27 2023

Fransa halkını sokağa döken ve emeklilik yaşını 64’e çıkaran “emeklilik reformu” yasası sendika ve meslek örgütlerinin tüm karşı çıkışlarına rağmen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte Fransa’da protestolar şiddetlendi.

Fransa’da tartışma ve protesto eylemlerine neden olan “emeklilik reformu” yasası, sendika ve meslek örgütlerinin tüm karşı çıkışlarına rağmenCumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu yasa, Anayasa Konseyinin, emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran reformu ana hatlarıyla onaylamasının ardından Macron tarafından da imzalandı.

Reformun yasalaşmasıyla ülkedeki emeklilik yaşı, kademeli olarak 2030’a kadar 64’e çıkacak.

Konseyin kararı ülkede protesto eylemlerine yol açmıştı.

Yerel basın, Macron’un hafta başında açıklama yapacağını aktardı.

Öte yandan dün sendikalar Macron’un salı günü Elysee Sarayı’nda görüşme teklifini reddederek hükümetle 1 Mayıs’a kadar görüşmeyeceklerini belirmişti.

Konseyin kararından sonra muhalefetten tepkiler yağmış; Fransızlar Paris, Lyon, Rennes ve Nantes kentleri başta olmak üzere, ülke genelinde sokağa inmişti.

Protestolar sürüyor

Paris’te farklı noktalarda toplanan göstericiler Konseyin kararını protesto etmeye devam ederken, polis yurttaşlara saldırıyor.

Anayasal protesto haklarını kullanan yurttaşlar da “Paris ayağa kalk” sloganı atıyor.

Polis ve göstericiler arasında zaman zaman tansiyon yükselirken, polis protestoculara cop ve biber gazıyla saldırıyor.

Fransız basını başkentte 112 kişinin gözaltına alındığını aktardı.

Nantes kentinde öfkeli yurttaşlar valilik binasına cam şişe fırlatırken, polis ve göstericiler arasında tansiyon yükseldi. Göstericiler Nantes’de tramvay hattını ateşe verdi.

Haftalardır polisin yurttaşlara saldırdığı Rennes kentinde de sokaklar karıştı. Protestocular bir karakolu ateşe verirken, polis yangını tomayla söndürdü.

Ne olmuştu?

Fransa’da hükümetin, emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan Meclisten geçirme kararı üzerine, 16 Mart’ta kitlesel eylemler başlamıştı. Polis eylemlere sert bir şekilde saldırmıştı. Yaklaşık 1 milyonun üzerinde yurttaşın sokağa çıktığı ülke genelinde 16 Mart’tan bu yana düzenlenen eylemlerde 1000’den fazla kişi gözaltına alındı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER