A3 Haber

Erdoğan’ın kıldığı bayram namazı canlı yayımlandı: TRT’ye tepki yağdı

Erdoğan’ın kıldığı bayram namazı canlı yayımlandı: TRT’ye tepki yağdı

Erdoğan’ın kıldığı bayram namazı canlı yayımlandı: TRT’ye tepki yağdı
Nisan 21
15:04 2023

Kemal Kılıçdaroğlu’nun reklam filmini yayımlamayan devlet televizyonu TRT’nin “Bayram Özel” programı iktidarın seçim malzemesi oldu. TRT, Erdoğan’ın katıldığı “bayram namazı”nı canlı yayımladı. Erdoğan’ın daha önce mitinge Kuran ile çıktığını anımsatan ilahiyatçılar ve siyasiler tepki gösterdi.

Cumhuriyet gazetesinden Cengiz Karagöz’ün haberine göre devlet kanalı TRT, siyasi partiler arasında uyguladığı ayrımcı yayın politikaları nedeniyle eleştirilerin odağında. CHP, “Sana Söz Yine Baharlar Gelecek” adlı seçim kampanya filmlerinin yayımlanmadığını ifade ederek TRT hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kıldığı bayram namazının canlı olarak TRT 1’de yayımlanması olması tartışmalara başka bir boyut getirdi.

Konuya ilişkin konuşan uzmanlar TRT’nin söz konusu tutumunu “yanlı” olarak değerlendirirken “Dini, propaganda malzemesi haline getiriyorlar” eleştirisinde bulundu.

“İktidar devleti bir parti devletine, dini de bir parti dinine çevirdi” diyen ilahiyatçı yazar Cemil Kılıç, “Söz konusu durum, yaptıkları ibadeti samimi duygularla değil, siyasi amaçlarla yaptıklarına yönelik bir izlenim veriyor. Zira seçim dönemine girmişken bunun yapılıyor olması da başka bir konu. Ancak ben bu konuda bir duyarlılık gösterildiğini göremiyorum” dedi.

TRT’nin iktidarın yayın organı gibi davrandığını ifade eden Kılıç, “TRT diğer siyasilerin katıldığı bayram namazı törenlerini haberleştirip yayınlayacak mı? Namaz üzerinden siyasi propaganda, ibadete yapılacak en büyük saygısızlıklardan biridir” ifadelerini kullandı.

İlahiyatçı ve felsefeci Prof. Şahin Filiz, söz konusu durumu siyasi propaganda olarak değerlendirdi. Filiz, “Bu durum İslam dinindeki ibadet anlayışına aykırıdır. İbadet Allah ile kul arasında olmalı. Ancak ibadetin propaganda yaparcasına canlı yayında verilmesi yapılan ibadete de zarar verir” dedi.

İktidarın TRT’yi kendi basın organı olarak kullandığını ifade eden eski AKP milletvekili Emin Şirin, “Dinin siyasete alet edilmesi Erdoğan’ın ve AKP’nin temel unsurlarından birisidir. Bunu yapmaktan da hiçbir zaman vazgeçmeyecekler. Zira parti devletinde bu işler böyle yürür. TRT iktidarın yayın organı gibi davranıyor. Yurttaşların 14 Mayıs’ta oy kullanırken bir parti devleti dönemini yaşadığımızı ve seçimde söz konusu parti devletine karşı oy kullanacağımızı unutmaması gerekir gerekir” şeklinde konuştu.

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, “CHP’nin seçim reklamını kabul etmeyip Tayyip Bey’in bayramın birinci günü olan törenlerini canlı yayımlaması tam bir demokrasi felaketidir. Partili cumhurbaşkanı sisteminin ne kadar zararlı olduğunu bir kez daha görüyoruz. İktidar kutsal din duygularını istismar ediyor” ifadelerini kullandı.

RTÜK üyesi İlhan Taşcı TRT’nin ayrımcı yayın politikasına tepki gösterdi. TRT’nin iktidarın yayın organı gibi hareket ettiğini ifade eden Taşcı, “TRT burada 85 milyonun sesi değil sadece AKP’nin kanalı haline dönüşmüş tek sesli bir kanaldır. TRT, içerisinde farklı kanallar ve içerikler varmış gibi görünse de sadece mevcut siyasi iktidarın düşüncesini anlatan bir propaganda aracına dönmüş durumda. TRT genel müdürü bile kendi kanununu hiçe sayarak suç işlemektedir. Bunun bugün olmasa bile ilerleyen zamanlarda mutlaka hukuki sonuçları olacaktır” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER