A3 Haber

2022’de en az 914 çocuk önlenebilir nedenlerle hayatını kaybetti

2022’de en az 914 çocuk önlenebilir nedenlerle hayatını kaybetti

2022’de en az 914 çocuk önlenebilir nedenlerle hayatını kaybetti
Nisan 24
12:00 2023

FİSA Çocuk Hakları Merkezi’nin hazırladığı, “Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı İhlalleri-2022” raporuna göre, geçtiğimiz yıl, en az 914 çocuk önlenebilir nedenlerle yaşamını yitirdi. Rapor, çocukların intihar, okul kazaları, iş cinayetleri, istismar gibi nedenlerle hayatlarını kaybettiklerini ortaya koydu.

 

Raporda, çocukların ölüm nedenleri şöyle sıralandı:

  • 81 çocuk iş cinayetlerinde,
  • 62 çocuk intihar sonucu,
  • 60 çocuk şiddet sebebiyle,
  • 37 çocuk şüpheli ölümler sonucu,
  • 30 çocuk bireysel silahlanma nedeniyle,
  • 5 çocuk karşıt gruplar arasında çıkan çatışmalarda,
  • 4 çocuk doğal afetlerde,
  • 2 çocuk patlama/bombalı saldırılarda,
  • 541 çocuk ihmal nedeniyle…

Raporda yer alan tespitler şöyle:

– FİSA Çocuk Hakları Merkezi olarak medya izleme yoluyla elde ettiğimiz verilere göre 2022’de İstanbul ve Şanlıurfa’da rastgele ateş açma sonucu iki çocuk yaşamını kaybetmiştir. Yine Şanlıurfa’da bir çocuk “dur” ihtarına karşın yoluna devam ettiği iddia edilen bir motosikletin çarpması sonucu yaşamını kaybetmiştir.

– 2022’de; en az iki çocuğun özgürlüğünden yoksun bırakıldığı sırada intihar ettikleri, en az 64 çocuğun alınamayan sağlık hizmetlerindeki ihmaller sonucu yaşamını kaybettiği, en az 14 çocuğun ise eğitim hizmeti alırken okul içindeki veya okul servislerindeki ihmaller sonucu yaşamını kaybettiği, en az bir çocuğun ise spor ve kültürel etkinlikler sırasında gerçekleşen olaylar sonucu yaşamını kaybettiği, en az bir çocuğun ise devletin koruması altında bakım hizmeti alırken yaşamını kaybettiği bilgisi edinilmiştir.

Toplumsal cinsiyet temelli şiddet

– 2022’de kız çocuklarından 11′ i Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddet sonucu yaşamını yaşamını kaybetmiştir. 11 kız çocuğundan üçünün de Suriye’den Türkiye’ye gelen göçmen ve mülteci çocuklar olduğu, sekizinin eski sevgili, nişanlı, baba ve akraba gibi tanıdıkları erkekler tarafından öldürüldükleri ve ikisinin daha önce bu erkekler hakkında şikayette bulundukları bilgisi edinilmiştir.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER