A3 Haber

Ahmet Şık’ın HDP’ye ilişkin sözleri tartışma yarattı: TİP özür diledi

Ahmet Şık’ın HDP’ye ilişkin sözleri tartışma yarattı: TİP özür diledi

Ahmet Şık’ın HDP’ye ilişkin sözleri tartışma yarattı: TİP özür diledi
Nisan 29
09:35 2023

TİP İstanbul 2. bölge adayı Ahmet Şık’ın, partisinin üyesi olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’nın çatı partisi olan ve hakkındaki kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti olarak seçime giren HDP’ye yönelik sözleri tartışma yarattı. Kendisini suçlayanları eleştirirken “Bu ülkenin Türk faşisti var, bir de Kürt faşistiyle uğraşamam” diyen Şık, Selahattin Demirtaş ve HDP için “Selahattin’i çıkar HDP’den ortada HDP kalmıyor” görüşünü öne sürdü.

HDP’den milletvekili seçildikten sonraki süreçte katıldığı TİP’ten İstanbul 2. bölge 1. sıradan milletvekili adayı olan Ahmet Şık’ın, Kurtuluş’ta seçim çalışması yaparken bir vatandaşla yaptığı sohbet sırasındaki sözleri tartışma yarattı.

15 Nisan’da yapıldığı belirtilen sohbetin habersiz çekildiği anlaşılan videoya alınan 25 saniyelik kısmında, Ahmet Şık ve daha sonra sohbeti yapanın kendisi olduğunu açıklayan Gökhan Soylu arasında şu diyalog yaşandı:

Gökhan Soylu: O kadar sert ve sekter biri vardı ki HDP tabanında.

Ahmet Şık: Hâlâ var. Bak Selahattin (Demirtaş) bugün canımızı okumuş, güya aynı ittifaktayız. Yapan da Selahattin… Selahattin’i çıkar HDP’den, ortada HDP kalmıyor.

Gökhan Soylu: Hasip Kaplan, Sırrı Süreyya Önder’e “Sakın bir Türk’ü bu partinin başına geçirmeyin” demiş adam. Böyle bir dinamik de var ortada.

Ahmet Şık: Maalesef. Ben de bundan rahatsızım zaten. Bu ülkenin Türk faşisti var, bir de Kürt faşistiyle uğraşamam. Bu kadar.

“Tek kötü kelime etmedi”

Gökhan Soylu, Ülke TV’nin bugün (28 Nisan Cuma) yayınlamasının ardından başlayan tartışma üzerine, Twitter’dan şu açıklamaları yaptı:

  • Sohbetin diğer tarafı benim, HDP’ye oy vereceğimi söyledim ve üzerine gerçekleşen dostane bir sohbetti. Şık, Demirtaş ve HDP üzerine tek kötü kelime de etmedi. Bu düşmanca ve kompleksli tutumunu HDP seçmeni derhal bırakmalı.
  • Kimse kusura bakmasın da Altan Tan’ı, Ayhan Bilgen gibi isimlere göğsünü siper eden HDP içindeki bu tabanın Ahmet Şık gibi bir adamı hunharca harcamasına da izin vermem.
  • Bugün Ahmet Şık hakkında yapılan şu hoyratça tutum, orada bahsettiğim sekter ve saldırganca söylemlere giriyordu. O da dostane şekilde “Demirtaş bile” (o bizim ortağımız dostumuz) diye cümle kuruyor. Faşizme karşı verilen ortak mücadeleyi 5 trolün sloganlarıyla harcamak korkunç.
  • Kürt faşistleri kelimesinden alınanlar Türk faşisti deyince Türklerin içindeki belli bir kesim kastedilirken Kürt faşistleri diye bahsedince nasıl tüm Kürtler kastediliyor oluyor? Hala Şık’ta milliyetçilik sorgulamak için gerçekten deli olmak lazım.

HDP İstanbul: Bu üslubu kabul etmiyoruz

Şık’ın videodan yansıtan sözlerine, HDP İstanbul Eş Başkanı Ferhat Encü tepki gösterdi. Aynı zamanda eski HDP Şırnak Milletvekili olan Ferhat Encü, Twitter’daki hesabından “Bu üslubu ve yaklaşımı kabul etmiyoruz!” mesajını paylaştı.

TBMM’nin 25. ve 26. dönemlerde HDP Diyarbakır Milletvekili olarak parlamentoya giren Sibel Yiğitalp de, başlayan tartışma üzerine Twitter’da Ahmet Şık’ı etiketleyerek video için “Bunun bir açıklaması var mı?” diye sordu.

Şık: İçtenlikle özür diliyorum

Sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklama yapan Şık şu ifadeleri kullandı:

Konuyu, olayı, olaydaki kişileri ve bağlamını açıklamaya çalışmadan, fikrimi, kastımı ve duygumu yansıtmayan bu sözler nedeniyle kırdığım tüm HDP’li dostlarımdan ve Kürt halkından, TİP’li yoldaşlarımdan içtenlikle özür diliyorum. Öncelikle 14 Mayıs’a dek ve sonrasındaki ortak mücadele geleceğimiz boyunca da yegane çabam, barış ve kardeşlik arzumuza zarar vermemek, ittifakımızda cisimleşen umutlara gölge düşürmemek olacak.

TİP de özür diledi

TİP’in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Ahmet Şık’ın bugün kamuoyuna yansıyan sözleri partimizin görüşlerini yansıtmadığı gibi vekilimizin bugüne dek koruduğu mücadele kimliği açısından da talihsiz ve kastını aşan ifadeler içermektedir. Bu sebeple, başta HDP’li dostlarımız olmak üzere ittifak güçlerimizden, Kürt halkından, sol kamuoyundan ve tüm yurttaşlarımızdan özür diliyoruz” denildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER