A3 Haber

Türkiye, OECD ülkeleri arasında gelir eşitsizliğinde üçüncü oldu

Türkiye, OECD ülkeleri arasında gelir eşitsizliğinde üçüncü oldu

Türkiye, OECD ülkeleri arasında gelir eşitsizliğinde üçüncü oldu
Mayıs 05
18:24 2023

TÜİK’in dün açıkladığı verilere göre, Türkiye’de en zengin yüzde 20’lik grubun milli gelirden aldığı pay, son 16 yılın zirvesini görerek “eşitsizlik” rekoru kırdı. Söz konusu verilerin ardından Türkiye, OECD ülkeleri arasında gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu üçüncü ülke oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün, 2022’ye ilişkin gelir dağılımı istatistiklerini yayımladı. Verilere göre Türkiye’nin en zengin yüzde 20’lik grubun milli gelirden aldığı pay rekor oranda artarken, diğer bütün grupların payının azaldığı tespit edildi. Yıllık bazda bakıldığında en zengin grubun milli gelirden payı 1,3 puan artarak yüzde 48,0’a çıkarken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay 0,1 puan azalarak yüzde 6,0 oldu.

TÜİK’ten ‘gelir dağılımı’ raporu: En zengin yüzde 20’nin gelirden aldığı pay 16 yılın zirvesinde TÜİK’ten ‘gelir dağılımı’ raporu: En zengin yüzde 20’nin gelirden aldığı pay 16 yılın zirvesinde

Söz konusu raporun ardından Türkiye, 38 üyeli Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) verilerine göre, gelir eşitsizliğinin en önemli göstergeleri arasında yer alan Gini Katsayısı’nın en yüksek olduğu üçüncü ülke oldu. Katsayısı 0,41 olarak hesaplanan Türkiye’yi sadece Kosta Rika ve Meksika geçebilirken, gelir dağılımının en eşit olduğu ülkeler Çekya, Slovenya ve Slovakya oldu.

T24’te yer alan habere göre; büyük ülkelere bakıldığında ise ABD’nin Gini Katsayısı 0,37, İtalya’nın 0,33, Almanya ve Fransa’nın 0,29 oldu.

Gini katsayısı nedir?

Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan Gini katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, bire yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı ifade etmektedir. Gini katsayısı hesabında hanenin ve fertlerin elde ettiği yıllık gelirlerin toplamından, gelir referans döneminde ödenen vergiler ve diğer hane veya kişilere yapılan düzenli transferler düşüldükten sonra bulunan hanehalkı kullanılabilir geliri kullanılmaktadır.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER