A3 Haber

İş dünyasının nakit akışı bozuldu: “Bankalardan kendi dövizimizi bile çekemiyoruz”

İş dünyasının nakit akışı bozuldu: “Bankalardan kendi dövizimizi bile çekemiyoruz”

İş dünyasının nakit akışı bozuldu: “Bankalardan kendi dövizimizi bile çekemiyoruz”
Mayıs 19
12:03 2023

Finansmana erişimde ciddi sıkıntıların yaşandığı reel sektörde konu ile ilgili şikayetler gelmeye devam ediyor. İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, nakit paraya ulaşmanın neredeyse imkansız olduğunu söylerken, “Bırakın TL veya döviz kredi çekmeyi kendi dövizimize bile ulaşamıyoruz. Bankalar günlük 5 bin dolarlık sınır getirdiler. Kendi hesaplarımızdaki paramızı çekemiyoruz, ödemelerimizi yapamıyoruz” açıklaması yaptı.

Reel sektörde finansmana erişimde ciddi şekilde sorunların olduğunu ifade eden İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, “Bırakın TL veya döviz kredi çekmeyi kendi dövizimize bile ulaşamıyoruz. Bankalar günlük 5 bin dolarlık sınır getirdiler. Kendi hesaplarımızdaki paramızı çekemiyoruz, ödemelerimizi yapamıyoruz, hem ithalat yaparken hem de ihracat yaparken elimiz kolumuz bağlanıyor. Biz de döviz ihtiyacımızı dışarıdan karşılamak zorunda kalıyoruz” şeklinde açıklamalara bulundu.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre ham madde almak için dışarıdan döviz topladıklarını söyleyen Önel, “Şu an biz kendi ithalat evraklarımızı almak için yani ham madde almak için dışarıdan döviz topluyoruz, özellikle de Kapalıçarşı’dan almak zorunda kalıyoruz. Orada da oluşan marj bizi çok zorluyor” diye konuştu.

Kredilere getirilen sınırlamaları piyasalara müdahale anlamına geldiğini söyleyen Önel, “Bu durum serbest piyasada istemediğimiz ve piyasayı çok olumsuz etkileyecek bir durum. Beklentimiz tekrar normal ekonomi politikalarına dönüş ve merkez bankasının özellikle de almış olduğu kararların esnetilmesi” dedi.

İş dünyasının öngördüğü olası senaryolar

  • Nakit akışı bozulur, piyasada vadeler hızla düşer
  • 6 ay vadede ödenmesi gereken borç 1 aya iner
  • İşletme sermayesi ihtiyacı artar, parası olan da elinde tutar
  • Sürdürülebilir büyüme, refah ve istihdamı düşürür.
  • Faizler yukarı gider, işletmeler için tehlikeli.
  • Finansman zorluğu ihracatı baltalar.
  • Firmaların mali yapısı bozulur, sanayici çarkı döndüremez.
  • Sanayicinin krediyle dönme . ihtiyacı var, piyasa kilitlenir.

Krediye erişen dövize gidiyor

DÜNYA’ya bilgi veren üst düzey bankacılık kaynakları, bugün gelinen noktada bankacılık sistemi üzerine regülasyonlarla pek çok yük bindirildiğine işaret ederek, “Göğsümüzü gere gere Türk bankacılık sistemi sağlam diyoruz. Ama bu kadar menkul kıymet baskısı zarar etsinler demek oluyor” yorumunu yaparken, bir başka bankacı da kredi faizlerinin baskılandığı mevduat faizlerinde ise sınırların aşıldığı bir ortamda bankacılık bilançosu açısından durumunun iyice zorlaştığına vurgu yaptı.

Bir başka üst düzey bankacı ise “Kredi veriyoruz, regülasyon geliyor. Veriyoruz, geliyor. Verilen kredilerin dövize kayması istenmiyor. Ama bir gerçekte var krediye erişen dövize gidiyor. Herkes eller havada kaldı. Vadesi gelen kredi çevriliyor ama şu anda piyasa tam kristalize oldu” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER