A3 Haber

TİP’ten 36 kentte Hatay Milletvekili Can Atalay eylemi

TİP’ten 36 kentte Hatay Milletvekili Can Atalay eylemi

TİP’ten 36 kentte Hatay Milletvekili Can Atalay eylemi
Haziran 06
21:58 2023

Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay cezaevinden tahliye edilmedi ve görevine başlayamayan tek milletvekili oldu. TİP, Atalay’ın hukuksuz biçimde cezaevinde tutulmasına karşı bugün 36 ilde, toplam 85 noktada sokağa çıkarak eylem yaptı.

Milletvekilliği seçimlerinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 28. döneminde görev alacak isimler Genel Kurul’da yemin ederek görevine başlarken, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay cezaevinden tahliye edilmedi ve görevine başlayamayan tek milletvekili oldu. TİP, Atalay’ın hukuksuz biçimde cezaevinde tutulmasına karşı bugün 36 ilde, toplam 85 noktada sokağa çıkarak eylem yaptı.

İstanbul Haydarpaşa’da yapılan eylemde konuşan TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, şu şekilde konuştu:

“Can’ın tutsaklığına son diyoruz. Çünkü bazılarının söylediği gibi bu bir tutukluluk hâli falan değil, sadece seçilmesinden sonra da değil; Can, Mücella, Mine, Çiğdem, Osman Kavala ve bu sebeple içeride tutulan tüm arkadaşlarımız tam bir senedir bir maskaralık esiri olarak Silivri zindanlarında esir olarak tutuluyorlar. Bu maskaralığa bir yenisini daha ekledi Saray rejimi. Seçilmiş bir milletvekili, aradan üç hafta geçmiş olmasına rağmen Anayasa’nın 83’üncü maddesi çok açık ve net olmasına rağmen Yargıtay tarafından hukuka karşı hile kullanılarak şu anda resmen esir tutuluyor. Bu işin Türkçesi budur. Yargıtay’a dilekçe vermemize gerek olmadan resen Can’ın tahliye edilmesi gerekirken, Can’ın mazbatasıyla birlikte itiraz dilekçemizi günler, haftalar önce Yargıtay’a sunmuşken hâlâ gereği yapılmıyor. Dosya, ilgili ceza dairesine gönderilmiyor. 3 günlük süre başlatılmıyor. Yani açık ve net söylüyorum. Hatay halkının iradesi, Saray rejimine hizmet eden bir grup tarafından esir tutuluyor. Bu haksızlığa hayır demek üzere buradayız. Bu haksızlığa dur demek üzere buradayız. Can’ı içeriden almak üzere buradayız. Çünkü şu anda esir tutulan sadece Can Atalay değildir, Hatay halkının iradesidir diyoruz. Can Atalay’a özgürlük diyoruz.”

TİP İzmir İl Örgütü de Hatay’dan milletvekili seçilen Gezi Parkı davası tutuklusu Can Atalay’ın serbest bırakılması için İzmir’de Türkan Saylan Sanat Merkezi önünde eylem yaptı. Avukat Sena Yazıbağlı, “Yaşanan durum her anlamda Anayasa’ya aykırıdır ve Yargıtay, Anayasa’nın emrettiği hükmü uygulamamakta ısrar etmektedir” dedi.

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da Ankara İl Örgütü önünde düzenelenen açıklamada yer aldı.

TİP’in açıklama yaptığı iller şöyle; Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Trabzon ve Zonguldak.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER