A3 Haber

Bilim insanları BioNTech davasını yorumladı: Endişeye gerek yok; tazminat peşinde koşan bir avuç insan

Bilim insanları BioNTech davasını yorumladı: Endişeye gerek yok; tazminat peşinde koşan bir avuç insan

Bilim insanları BioNTech davasını yorumladı: Endişeye gerek yok; tazminat peşinde koşan bir avuç insan
Haziran 15
09:01 2023

Bilim insanları; Almanya’da bir sağlık çalışanının, Covid-19 aşısının yan etkileri olduğu iddiasıyla Alman biyoteknoloji firması BioNTech aleyhine Hamburg Eyalet Mahkemesi’nde açtığı davaya ilişkin olarak endişeye mahal olmadığı, aşı karşıtlarının ‘tazminat’ alabilmek için bilinçli olarak halkı yanlı ve yanlış bilgilendirdiğini söyledi.

Türkiye’de 100 bine, dünya genelinde ise 7 milyona yakın insanın hayatını kaybettiği COVID-19 pandemisinde mRNA bazlı aşı üreterek pandeminin sonunu getiren BioNTech ve Moderna’ya karşı bu hafta başı Almanya’da açılan dava Türkiye’de endişe yarattı. Almanya’daki iki büyük avukatlık bürosu aşı şirketlerinin ‘şüpheli’ ilaçları kâr amacıyla piyasaya sürdükleri ve aşıların kalp kası tutulması, beyin sisi gibi yan etkileri olduğu iddiasıyla mahkemeye 200 dava dosyası sundu.

Hürriyet’ten Fulya Soybaş’a konuşan bilim insanları; davayı değerlendirdi.

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Nuriye Ortaylı, “Bırakın panik olmayı bu laflara kulak asmaya değmez! Toplumun yüzde 80’ini aşılarsanız geri kalan yüzde 20 enfeksiyona maruz kalmaz. Ağır olacak belki ama sanırım biraz bunun ‘şımarıklığı’ ile… ‘Bak! Aşılanmadık, bir şey olmadı ki’ bakış açısı sebebiyle bugüne kadar geldi bu iş! Aşı karşıtlığı ‘modası’, bu tedaviler/aşılar gereksizmiş gibi bir illüzyon oluştu. Oysa ortada kanıta dayalı bilim var” yorumunu yaptı.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da BioNTech dahil COVID-19 aşılarının kalıcı yan etkisi olduğu iddialarının yalan ve algı oluşturmaktan ibaret olduğunu söyledi:

“Bu davadan bir şey çıkmaz. Neden mi? Bugüne kadar 11 bin 800 kişi ‘yan etki’ sebebi ile bilim kurullarına-bilirkişilere başvurmuş ancak belirtilen yan etkilerin hiçbirinin aşı ile bir bağlantısı kurulamamış.

COVID-19’un kalbe etkisi aşıdan 10 kat fazla iken aşının ‘olası’ etkisi hayli düşük.

Aşıların baş ağrısı, ateş, yorgunluk ve kas ağrısı dışında bilinen bir yan etkisi yok.

Bir tarafta hayatı kurtulan 20 milyon, diğer tarafta ‘tazminat’ peşinde koşan bir avuç insan. Aşı karşıtlarının insan hayatını hiçe saydığı girişimlerden biri bu dava. Bunlar yüzünden bugün kızamık salgınını konuşuyoruz. Böyle giderse sonumuz fena.”

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER