A3 Haber

Sıvı Soğutucu Bakımı Nasıl Yapılır?

Sıvı Soğutucu Bakımı Nasıl Yapılır?

Sıvı Soğutucu Bakımı Nasıl Yapılır?
Haziran 15
21:48 2023

Sıvı soğutucular sürekli bir çalışma döngüsü içerisindedir. Bu da zamanla parçaların belirli periyotlarla bakımlarının yapılması gerekliliğini ortaya çıkarır. Belirli aralıklarla temizlenmeyen parçalarda zaman içerisinde tozlanmalar ya da herhangi bir dış sebebe bağlı aksaklık yaşanabilir. Dolayısıyla yaklaşık 6 ayda bir rutin temizliklerinin yapılması önerilmektedir.

Ayrıca bakım esnasında sıvı soğutucu sisteminde bulunan tüm parçaların detaylı olarak incelenmesi ve gerekli anlarda aksamalara sebep olabilecek noktaların tespit edilmesi gerekir. Radyatör, termostat, su pompası, vantilatör, müşir gibi parçaların belirli aralıklarla kontrollerden geçirilmesi ihtiyaca göre parçaların yenilenmesi gerekebilir. Ayrıca su seviyesi belirli sınırın altına düştüğünde sıvı takviyesi de yapılmalıdır. Özellikle su seviyesinin kontrollerinin yapılması sıvı soğutucuların işlevlerini yerine getirmeleri için önemlidir.

Sıvı Soğutucu Nasıl Çalışır?

Sıvı soğutma https://www.atombilisim.com.tr/sivi-sogutmali-sistemler sistemlerinde bulunan soğutucu sıvı çalışma esnasında depoya aktarılır. Burada toplanan sıvı mekanizmaya bağlı bir pompaya iletilir. Bu çalışma akışı döngü halinde kesintisiz olarak devam etmesi sebebi ile cihazda bulunan su seviyesinin yeterli düzeyde olması önemlidir. Bilgisayarın yükselen ısısı soğutucuda bulunan sıvını buharlaşmasına sebep olabilir. Bu gibi durumlara karşı önlem alınması ve gerekli kontrollerin yapılması gerekir.

Sıvı soğutucu sistemlerinin temel çalışma prensibinde işlemciden gelen ısının emilmesi ve toplanan sıvının bilgisayarın donanım parçalarından uzak bir noktaya dağıtılması adımları izlenir. Merkezi işlem biriminde bulunan entegre ısı yayıcının bu noktada devreye girmektedir. Bu parçanın üzerindeki metal kapak ısı dağılımını sağlamaktadır. Bir sonraki adımda ise depolanan ısı, sıvı ya da ısı borusu yardımı ile soğutucudan daha uzak bir noktaya aktarılır. Son olarak da bilgisayar parçalarından uzaklaştırılır.

Sıvı Soğutucu Kullanmak İşe Yarıyor Mu?

Soğutma sistemlerinin her birisi genel işleyiş olarak bilgisayarların çalışma gücünü artırmak ve daha iyi performans sunması için destek olarak kullanılan parçalardır. Sıvı soğutucu çeşitlerinin diğerlerinden ayıran özelliği ise çok güçlü biligsayarlarda dahi etkili olabilmeyi başarmalarıdır. Yüksek işlem gerektiren ya da uzun süre kullanımdan kaynaklı oluşabilecek ısınmaların kolaylıkla önlenmesi adına sıvı soğutucu sistemsel olarak ciddi avantaj sunmaktadır.

Sıvı soğutucu çeşitlerini kullanan kullanıcı yorumlarında da görülebileceği gibi bu parçalar vaat ettiği çalışma akışını başarı ile yerine getirmektedir. Bilgisayarların temel ihtiyacı olarak gösterilmesinde de bu etkili çalışma akışının etkisi bulunur. Farklı bilgisayarlara uygun sıvı soğutucu çeşitlerine uygun fiyat avantajıyla Atom Bilişim’den sahip olabilirsiniz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER