A3 Haber

Piyasaların gözü kulağı Merkez Bankası’nın faiz kararında: Tahmin yağıyor… İşte o öngörüler…

Piyasaların gözü kulağı Merkez Bankası’nın faiz kararında: Tahmin yağıyor… İşte o öngörüler…

Piyasaların gözü kulağı Merkez Bankası’nın faiz kararında: Tahmin yağıyor… İşte o öngörüler…
Haziran 19
17:28 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Mehmet Şimşek’in, TCMB Başkanlığına ise Hafize Gaye Erkan’ın atanmasıyla gözler yeni dönemin ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi. Perşembe günü bir faiz artırımı gelmesine kesin gözüyle bakılırken, artırımın boyutuyla ilgili birbirinden farklı tahminler bulunuyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bu perşembe ilk kez Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanacak.

Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığında atanması, ardından ise Erkan’ın TCMB Başkanı olmasıyla daha ‘ortodoks’ politikalara geçiş yapılması bekleniyor. Bu da önümüzdeki toplantıda faiz artırımı kararı alınacağı anlamına geliyor.

Faiz artırımına gidileceği konusunda tüm uzmanlar ve piyasa aktörleri hemfikir olsa da artırımın miktarı konusunda birbirinden farklı tahminler bulunuyor.

Alman finans tekeli Deutsche Bank son yayımladığı raporda Merkez’in yüzde 8.5 olan politika faizini perşembe günü yüzde 20’ye çıkarmasını beklediğini belirtti. Raporda faiz kararı kadar karar metnindeki iletişim metninin de dikkatle takip edileceği vurgulandı.

Bank of America PPK toplantısı sonucunda politika faizinin yüzde 25’e çıkmasını beklediğini ancak aşağı yönlü sürprizlere de alan bıraktıklarını bildirdi.

Bir başka ABD’li finans tekeli Goldman Sachs en yüksek artırım beklentilerinden birisini açıkladı. Bankanın analistleri TCMB’nin politika faizini yüzde 40’a çıkarmasını beklediğini ifade etti.

Morgan Stanley de PPK’nın politika faizini 11.5 puan artırarak yüzde 20’ye çıkarmasını beklediklerini kaydetti.

Fransız Societe Generale Türkiye’nin politika faizinin perşembe toplantısında 650 baz puan artışla yüzde 15’e yükseltilmesini, temmuz ve ağustos aylarında da faiz artışlarının devamını beklediğini açıkladı.

AA Finans’ın 18 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankette beklentilerinin medyanı 1.075 baz puan artırım yönünde gerçekleşti. Anket sonuçlarına göre, 350 ila 2.150 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 12 ile yüzde 30 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 18 ile 35 arasında yer aldı.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 25 oldu.

Bloomberg HT Araştırma’nın Haziran ayı TCMB faiz kararına ilişkin anketi sonuçlandı. Piyasa aktörleri TCMB’nin bu toplantıda faizi artırmasını bekliyor.

22 Haziran Perşembe günü açıklanacak olan faiz kararı için ankete katılan 15 kurumun medyan beklentisi, Haziran ayında faizin yüzde 25’e çıkarılması yönünde oldu.

Bu anket döneminde 13 kurum 2023 yıl sonuna yönelik tahminlerini aktarırken; medyan beklenti yüzde 30, maksimum beklenti yüzde 50, minimum beklenti ise yüzde 18 seviyesinde gerçekleşti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER