A3 Haber

Astana’daki Suriye görüşmelerinin ardından ortak bildiri: İdlib’de durumun normalleşmesi için çabalar sürecek

Astana’daki Suriye görüşmelerinin ardından ortak bildiri: İdlib’de durumun normalleşmesi için çabalar sürecek

Astana’daki Suriye görüşmelerinin ardından ortak bildiri: İdlib’de durumun normalleşmesi için çabalar sürecek
Haziran 21
16:31 2023

Astana’daki Suriye görüşmelerinin ardından ortak bildiri yayınlandı. İran, Rusya ve Türkiye’nin ortak bildirisinde “Taraflar terörle mücadele bahanesiyle hayata geçirilmeye çalışılan öz yönetim teşebbüslerinin kabul edilemez olduğunu kaydetti” denildi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da 20-21 Haziran’da yapılan Suriye konulu 20’inci tur görüşmeler hakkında Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar başkanlığındaki bir heyetle temsil edilen görüşmeler hakkında Dışişleri’nden yapılan yazılı açıklamada toplantılarda “sahadaki durum ve terörizmle mücadele, bölgesel gelişmeler, siyasi süreç, geri dönüşler ile insani yardım konularının” ele alındığı aktarıldı.

Bakanlık İran, Rusya ve Türkiye tarafından yayınlanan ortak bildiri hakkında da bilgi verdi. Ortak “Taraflar terörle mücadele bahanesiyle hayata geçirilmeye çalışılan gayrı meşru, sözde ‘öz yönetim’ teşebbüslerinin kabul edilemez olduğunu kaydetmiştir” ifadesine yer verildi.

Açıklamada “Ortak Bildiri’de taraflar, Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne yönelik güçlü taahhütlerine, Astana Süreci’nin Suriye meselesinin barışçı çözümünde öncü rolüne vurgu yapmış, sınır ötesi saldırılar ve sızmalar dahil olmak üzere, komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit eden ayrılıkçı gündemlere karşı mücadeledeki kararlılıklarını kaydetmişlerdir. Taraflar, Suriye’de faaliyet gösteren terör örgütlerinin farklı isimler ve uzantılar altında artan varlığı ve saldırılarını kınamış, terörle mücadele bahanesiyle hayata geçirilmeye çalışılan gayrı meşru, sözde öz yönetim teşebbüslerinin kabul edilemez olduğunu kaydetmiş, Suriye’nin kuzey doğusundaki ayrılıkçı yapının ihlallerini kınamış, bu girişimler dahil olmak üzere terör oluşumlarını destekleyen ülkelerin eylemlerinden duyulan rahatsızlığı ifade etmişlerdir. Suriye’nin kuzeyine ve ayrıca İdlib’e ilişkin tüm düzenlemelerin fiilen uygulanmasının önemine dikkat çekmişlerdir” dendi.

Tarafların BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca, Suriye ihtilafında siyasi çözüm sürecinin ilerletilmesine bağlılıklarını teyit ettiği ve bu çerçevede, Anayasa Komitesi’nin müteakip turunun biran evvel gerçekleştirilmesi hususunda çağrıda bulunduğu ortak bildiride 6 Şubat depremlerinin yarattığı ağırlaşan insani durumdan duyulan endişeyi dile getirerek, insani yardımların Suriye’nin bütününe yönelik olarak kesintisiz bir şekilde sürdürülmesinin önemini vurguladı. Bu bağlamda BM sınır ötesi mekanizmasına ilişkin 2672 sayılı BMGK kararı temelinde insani yardımların artırılarak devamının önemine vurgu yapıldı.

Ortak bildiride ayrıca “Taraflar, Suriyelilerin ülkelerine güvenli, gönüllü ve onurlu geri dönüşlerinin sağlanması için Suriye içinde gerekli koşulların oluşturulmasının ve bu dönüşlerin kolaylaştırılmasının gerekliliğini kaydetmişlerdir” ifadeleri kullanıldı.

Sputnik’in aktardığına göre ise Rusya, Türkiye ve İran, Ankara ile Şam arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik yol haritası hazırlamak ve İdlib’deki gerilimi azaltmak için aktif çabalarına devam edecek. Haberde ortak bildiride “19 Temmuz 2022 tarihli Üçlü Zirve Ortak Bildirisi’nde kararlaştırıldığı gibi Rusya, Türkiye ve İran liderleri arasındaki bir sonraki zirvenin Rusya’da düzenleneceğine dair mutabakat da anımsatıldı. Astana görüşmelerinin 21’inci turunun 2023’ün ikinci yarısında yapılması konusunda anlaşmaya varıldı” denildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER