A3 Haber

İkinci el araçta “6 ay 6 bin kilometre” sınırlaması uzatıldı: İkinci eldeki fahiş fiyatları önlemek amaçlanıyor

İkinci el araçta “6 ay 6 bin kilometre” sınırlaması uzatıldı: İkinci eldeki fahiş fiyatları önlemek amaçlanıyor

İkinci el araçta “6 ay 6 bin kilometre” sınırlaması uzatıldı: İkinci eldeki fahiş fiyatları önlemek amaçlanıyor
Haziran 21
11:23 2023

Otomotiv sektöründe “6 ay 6 bin kilometre” kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 1 Ocak 2024’e kadar uzatıldı. Düzenleme, ikinci el otomobil satışlarındaki fahiş fiyatları önlemek için yapılmıştı; 1 Temmuz 2023’te son bulması öngörülüyordu.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre “6 ay 6 bin kilometre” kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 1 Ocak 2024 tarihine kadar altı ay süreyle uzatıldı.

Ticari faaliyet olduğu değerlendirilen tüm bireysel satışlar “6 ay-6 bin kilometre” kısıtlama düzenlemesi kapsamında, Bakanlık tarafından düzenli olarak denetlenecek, mevzuata aykırılık halinde bu satıcılar hakkında idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, anılan satışlara ilişkin kayıtlar ile denetim sonuçları kayıt dışı kazancın vergilendirilmesini sağlamak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı ile düzenli olarak paylaşılacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre internet ortamında verilen ikinci el motorlu kara taşıtı ilanlarındaki fahiş fiyatların ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirler alınacak.

Ticaret Bakanlığı motorlu kara taşıtı satışlarında yetkili bayi, oto galeri ve bireysel satıcılar düzleminde fahiş fiyat oluşumuna yol açan uygulamalar ile 6 ay 6 bin kilometre kısıtlamasına ilişkin yoğun denetimlerin devam edeceğini de belirtti. Bu kapsamda bugüne kadar, pazarlama ve satış kısıtlamasına aykırı işlem tesis eden işletmelere toplam 35,1 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Geçen yıl Ağustos’ta yürürlüğe girmişti

Bir aracın satışının ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmediği sürece satılamayacağını düzenleyen kural Ağustos 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Düzenlemenin 1 Temmuz 2023 tarihinde son bulması öngörülmüştü.

6 ay 6 bin kilometre şartı nedir?

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobilde fahiş fiyatlandırmayı önlemek için araç ticareti yapanların, otomobil satabilmek için alımdan sonra 6 ay süre beklemek, 6 bin kilometre de yol yapmak zorunda olacakları bir düzenleme yaptı. Bakanlık tarafından düzenleme ile ilgili şu açıklama yapılmıştı:

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte 16 Ağustos 2022 tarihinde yapılan düzenlemeye göre ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması veya satışı ancak bu taşıtların ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmiş olması koşuluyla yapılabilecek.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER