A3 Haber

İngiliz ekonomist Timothy Ash “faiz” kararını yorumladı: Faiz artış oranı çifte hayal kırıklığı

İngiliz ekonomist Timothy Ash “faiz” kararını yorumladı: Faiz artış oranı çifte hayal kırıklığı

İngiliz ekonomist Timothy Ash “faiz” kararını yorumladı: Faiz artış oranı çifte hayal kırıklığı
Haziran 22
18:35 2023

Merkez Bankası’nın politika faizinin yüzde 8.5’ten yüzde 15’e çıkarmasını piyasalar yeterli bulmazken ekonomistler ise hayal kırıklığı olarak değerlendirdi. Türkiye uzmanı İngiliz ekonomist Timothy Ash, faiz artış miktarını ‘hayal kırıklığı’ olarak değerlendirdi. Ash diğer hayal kırıklığının ise eski MB Başkanı Kavcıoğlu’nun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun başında tutmak olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artışla yüzde 15’e çıkardı. Ama ekonomistler faiz artışını yeterli bulmazken, döviz kurları faiz artışına rağmen yükseldi. Türkiye uzmanı İngiliz ekonomist Timothy Ash de, kararı “hayal kırıklığı” olarak değerlendirdi.

Ash, Twitter’da yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

  • MB faizi sadece yüzde 15’e yükselterek hayal kırıklığı yarattı. Enflasyon yüzde 40’ken, bu artış (piyasaları) ikna etmek için yeterli değil. Erkan daha fazla artış geleceği konusunda istediğini söyleyebilir ama (Naci) Ağbal deneyiminden sonra piyasa buna inanmayacaktır.
  • Merkez Bankası’nın eski başkanı Naci Ağbal, faizleri artırarak para politikası konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la ters düşmüş ve kendisi gece kararnamesiyle görevden alınmıştı. Yerineyse eski AKP milletvekili Şahap Kavcıoğlu atanmıştı.
  • Kavcığlu’nu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) başında tutmak ve yetersiz faiz artışı yapmak çifte hayal kırıklığıdır. Eski ekonomi politikasının mimarlarından Kavcıoğlu, “piyasaların sevdiği isim” Hafize Gaye Erkan’ın MB başkanlığına atanmasından sonra BDDK’nın başına getirilmişti. Bu atama “Erdoğan bir şekilde faiz politikasını kontrol edecek” yorumlarına neden olmuştu.
  • Şimşek, Birleşik Arap Emirlikleri’nden yüklü yatırım taahhütleriyle gelmeli. Faizdeki artış miktarı piyasaları hayal kırıklığına uğrattı. Erkan, elindeki ilk fırsatta gereğinden az artış yaptı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER