A3 Haber

Putin ile Prigorjin anlaştı: Darbe girişimi sona erdi

Putin ile Prigorjin anlaştı: Darbe girişimi sona erdi

Putin ile Prigorjin anlaştı: Darbe girişimi sona erdi
Haziran 24
22:07 2023

Rus askeri özel şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in, Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlaması ve karşılık vermekle tehdit etmesinin ardından Rusya karıştı. Birçok kentte zırhlı araçlar görüldü. Gün boyu karşılıklı sert açıklamalar yapılırken Prigojin’den akşam saatlerinde yeni bir açıklama geldi. Prigojin “Rus kanı dökmemek için” askerlerinin Moskova’ya yürüyüşlerini durdurup Ukrayna’daki saha kamplarına geri çekilmelerini emrettiğini söyledi.

Rus paralı asker grubu Wagner Kurucusu Yevgeny Prigojin dün akşam yaptığı açıklamada Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’a suçlamalarda bulunarak, “Binlerce Rus askerinin hayatını mahveden ve adamlarımızı yok edenler cezalandırılacak” ifadelerini kullanmıştı.

Bu gelişme sonrası Rusya’da tansiyon yükselmiş Moskova dahil birçok kentte zırhlı araçlar görülmüştü. Gün boyu karşılıklı çok sert açıklamalar gelirken, Prigojin’den yeni bir açıklama geldi.

Prigojin, askerlerinin Moskova’ya sadece 200 kilometre uzaklıkta olduğunu söylemesine rağmen, “Rus kanı dökülmesini önlemek” amacıyla onları geri çevirmeye karar verdiğini belirtti. Wagner lideri, Savunma Bakanı Sergei Şoygu’yu görevden alması talebine Kremlin’in yanıt verip vermediğini söylemedi.

Prigojin’in geri çekilme açıklaması, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun başkanlık makamından yapılan bir açıklamanın ardından geldi. Belarus Başkanlık Ofisi, Putin ile konuyu görüşmesinin ardından Prigojin ile anlaşma sağlandığını bildirdi. Belarus tarafından yapılan açıklamaya göre Prigojin, Wagner birlikleri için güvenlik garantileri içeren bir anlaşma uyarınca ilerlemeyi durdurmayı kabul etti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER