A3 Haber

Putin’den “Wagner” açıklaması: Beş dakikalık konuşmasında Prigojin’in adını hiç anmadı, “vatana ihanet” dedi

Putin’den “Wagner” açıklaması: Beş dakikalık konuşmasında Prigojin’in adını hiç anmadı, “vatana ihanet” dedi

Putin’den “Wagner” açıklaması: Beş dakikalık konuşmasında Prigojin’in adını hiç anmadı, “vatana ihanet” dedi
Haziran 24
12:00 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, özel askeri şirket Wagner’le ilgili krize dair ilk açıklamasında “Vatana ihanet ile karşı karşıyayız” dedi. Putin, “silahlı ayaklanmaya” katılanların cezalandırılacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeniy Prigojin’in Ukrayna’daki savaşın yönetilme biçimine bayrak açmasını “vatana ihanet” diye niteledi.

Putin, Wagner’in paralı askerlerini “Donbass’ı kurtaran kahramanlar” olarak nitelese de, Prigojin’e destek vererek orduya karşı eline silah alanlara “hain” dedi.

“Şu anda, halkımızın geleceği belirleniyor ve tüm güçlerin birleşmesi gerekiyor. Her türlü kavgayı bir kenara atmak lazım” ifadelerini kullanan Putin, “Donbass’ı kurtaran kahramanlar” olarak nitelediği Wagner içinde “kandırılmış” kişilere seslendiğini belirtti. Putin, “sırtlarından bıçaklandıkları” yorumunu yaparak “Toplumumuzu bölme girişimleri, sırtından bıçak saplamaktır, Ülke idaresi Rusya’da bir kez daha bölünmeye izin vermeyecek, halkımızı koruyacağız” ifadelerini kullandı.

Putin’in, “Aşırı hırslar Rusya’ya ihanete yol açtı. Özel askeri harekat bölgesinde savaşan Wagner savaşçıları birer kahraman. İsyan başlatanlar onlara ihanet etmiş oldu. Her türlü fitne, ölümcül tehdittir. Eylemlerimiz çok sert olacak” çıkışı dikkat çekti.

“Sizden kriminal faaliyetlere son vermenizi istiyoruz” diyen Putin, “orduya silah doğrultanlara karşı Rus silahlı güçlerine gerekli emirler verildiğini söyleyerek, “İsyan girişiminden sorumlu olan herkes kaçınılmaz olarak cezasını çekecek, yasalar ve halk karşısında cevap verecek. Her türlü sınavın üstesinden geleceğiz ve daha da güçlü olacağız” ifadelerini kullandı.

Putin konuşmasında 1917’de ülkede yaşanan Georgiyevich Kornilov vakasına atıfta bulundu. Kornilov Birinci Dünya Savaşı sırasında bir darbe girişiminde bulunmuş, başarısız olmuştu. Rus lider ““1917’de, ülke Birinci Dünya Savaşı’nı yürütürken Rusya’ya indirilen tam da böyle bir darbeydi, ancak zafer ondan çalındı. Bunun tekrarlanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Putin, Rusya’yı korumak için her şeyi yapacağını ve Anayasa’yı da gözeteceğini söylerken, Wagner’in paralı askerlerinin Ukrayna sınırından girdiği Rostov kentindeki duruma istikrar kazandırmak için de “kararlı adımlar” atılacağını belirtti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER