Yunanistan’da ilk sonuçlara göre genel seçimleri Miçotakis’in partisi kazandı
Yunanistan genel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre Kiryakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi oyların yüzde 40,57’sini alarak sandıktan birinci parti olarak çıktı.
Euronews’in haberine göre, Yunanistan genel seçimlerinde ilk sonuçlara göre Kiryakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi sandıktan birinci parti olarak çıktı.
Mayıs ayındaki ilk seçimlerde önde olmasına rağmen hükümeti kuracak çoğunluğu elde edemeyen Yeni Demokrasi Partisi, bu kez 158 milletvekili çıkararak mecliste mutlak çoğunluğu sağladı.
Eski Başbakan Miçotakis, bu zaferle ülkeyi “dönüştürmek” için “güçlü bir yetki” kazandığını söyledi.
Miçotakis yaptığı ilk açıklamalarda, kibirli ya da küstah tavırlar sergilemeden çok çalışılması ve reformların hızlandırılması mesajını verdi.
Türkiye saatine göre 22.55 itibariyle oyların yüzde 97’sinden fazlası sayılırken Yeni Demokrasi Partisi’nin oy oranı yüzde 40,57 oldu.
Yeni Demokrasi, 21 Mayıs’ta düzenlenen ilk seçimlerde oyların yüzde 40,79’unu alarak 146 vekil çıkarmıştı. Çoğunluğu sağlayamayan Miçotakis koalisyon kurmayı reddetmiş ve birinci partiye “bonus sandalye” verilmesini öngören seçim sistemine güvenerek ikinci bir seçim çağrısında bulunmuştu.
SYRIZA şimdi ne yapacak?
Aleksis Çipras liderliğindeki radikal sol parti SYRIZA ise yüzde 17,83 oy oranı ile toplam 47 milletvekili çıkardı. 1974’ten bu yana hiçbir ana muhalefet partisi SYRIZA kadar düşük bir oy oranına ulaşmamıştı.
SYRIZA’nın önde olduğu tek seçim bölgesi Müslüman azınlığın desteğini aldığı Rodop oldu.
Çipras seçim sonuçlarının toplum ve Demokrasi için büyük ölçüde “olumsuz” olduğunu söyledi ve “Parti üyelerinden hepimizi yargılamaları istenecek. Bu süreçte kendimi parti üyelerinin takdirine bırakacağımı söylemeye gerek yok.” ifadelerini kullandı.
2015-2019 yılları arasında başbakanlık yapan Çipras, 21 Mayıs’taki yenilgisinden sonra istifa etmeyi düşündüğünü söylemişti. SYRIZA’nın son mağlubiyetinin partiyi nereye götüreceği ise henüz bilinmiyor.
Oyların yüzde 11,86’sını alarak 32 milletvekili çıkaran sosyalist PASOK partisi ise üçüncü sırada yer aldı.
Sosyal demokratlar ve komünistler seçimi beklenenden daha yüksek oy oranlarıyla tamamladı.
Yüzde 7,67’lik bir oy oranına sahip Yunanistan Komünist Partisi (KKE) mecliste 20 sandalye kazandı.
İlk sonuçlara göre, toplamda 8 partinin meclise girmesi kesinleşti.
Neo-Nazi grubu Altın Şafak’ın eski bir üyesi tarafından desteklenen aşırı sağcı Spartiates (Spartalılar) partisi, yüzde 4,68’lik oy oranıyla meclise girmeye hak kazanan partiler arasında. Meclise girecek bir diğer parti Helen Çözümü, oyların 4,45’ini aldı.
Bu seçimlerde hangi küçük partilerin yüzde üçlük barajı geçerek meclise gireceği ise merak konusuydu.
İlk sonuçlara göre oyların yüzde 3,70’ini alan NIKI partisi, Ortodoks kilisesiyle güçlü bağları olan aşırı muhafazakar bir parti olarak biliniyor. NIKI meclise 10 vekil gönderdi.
SYRIZA’dan ayrılan ve bir zamanlar Çipras’a çok yakın olmasına rağmen şimdi tamamen karşısında duran Zoe Konstantpoulou liderliğindeki Özgürlük Rotası (PE) partisinin oy oranı ise yüzde 3,17 oldu.
Yunanistan’da halk, mayıs ayında yapılan genel seçimlerde hiçbir partinin mecliste mutlak çoğunluğu elde edememesi ve daha sonra koalisyon hükümeti kurma sürecinden netice alınamaması üzerine bugün yeniden sandık başına gitti.
İkinci seçimlerde bu kez sandıktan birinci çıkan partiye yüzde 25 ve üzeri oy alması halinde fazladan 20 sandalye verilmesi gerekiyor. Yüzde 25’in üzerindeki her yüzde 0,5’lik oyla bir sandalye daha ekleniyor ancak fazladan sandalye sayısı 50’yi geçemiyor.
Böylelikle seçimi önde tamamlayan partinin mecliste çoğunluğu elde etmesi kolaylaşıyor.
Son beş yıl boyunca ülkenin başbakanlık görevini üstlenen Miçotakis’in iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi, mayıs ayındaki ilk genel seçimlerde oyların yüzde 40,79’unu alarak seçimi önde tamamlamıştı.
Ana muhalefetteki Syriza, oyların yüzde 20,07’sini alarak ikinci sırada yer almıştı.
300 milletvekili bulunan mecliste çoğunluğun sağlanamaması üzerine Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, Miçotakis ve Çipras’ı sırasıyla hükümet kurmak için görevlendirdi. Ancak ne Miçotakis ne de Çipras hükümet kurma görevini kabul etmedi.
Bunun üzerine Cumhurbaşkanı, Sayıştay Başkanı Yannis Sarmas’ı haziran seçimlerine kadar geçici bir hükümet kurmakla görevlendirdi. Sarmas bu görevi kabul ederek geçici hükümeti kurdu.