A3 Haber

“Şeker karaborsaya düştü” haberlerine TÜRKŞEKER’den açıklama: Bazı firmaların fiyatları yükselterek ürün satmaları…

“Şeker karaborsaya düştü” haberlerine TÜRKŞEKER’den açıklama: Bazı firmaların fiyatları yükselterek ürün satmaları…

“Şeker karaborsaya düştü” haberlerine TÜRKŞEKER’den açıklama: Bazı firmaların fiyatları yükselterek ürün satmaları…
Kasım 13
21:12 2021

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş (TÜRKŞEKER), çeşitli basın organlarında yer alan “Şeker karaborsaya düştü” iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve bu durumun bazı firmaların fiyatları yükselterek ürün satmalarından kaynaklandığını söyledi.

Son dönemde şeker piyasasında hareketli günler yaşanıyor. Sanayici tarafı, maliyetlerindeki artışın satış fiyatına yeterince yansımadığından şikâyet ederek şekerin fabrikadan çıkış fiyatına yüzde 45 zam talep ederken; perakende tarafında ise bir süredir raflarda şeker bulunamıyor.

Sözcü’den Gamze Bal’ın haberine göre, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı ve BİM yöneticisi Galip Aykaç, “Şeker pancarına yapılan yüzde 25’lik artış sonrası piyasada özel şeker fabrikaları da yaklaşık yüzde 40 zam yaptı. Türk Şeker henüz fiyatını açıklamadı ama arzı da iyice kıstı. Bu durum geçici olarak raflarda şeker bulunamamasına yol açtı” dedi.

Öte yandan, şeker sanayicisinin aldığı pancar fiyatıyla sattığı şeker fiyatı arasındaki makas açıldı.

“Bir kilo şekerin fabrikadan çıkış fiyatı 2,5 TL iken marketlerdeki perakende fiyatı en az 5 TL” diyen Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, “Ancak son 2-3 yılda pancar fiyatları yüzde 60’a kadar artarken, şekerin fabrikadan çıkış fiyatı yüzde 25-30 artabildi. Yani tüketiciye yansıyan şeker zammı, üretici ve sanayiciye yansımadı” ifadelerini kullandı.

Gök, “Sanayici böyle giderse gelecek sene pancar alımı yapmayacağını, şeker üretemez hale geleceğini söylüyor” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKŞEKER’den açıklama

TÜRKŞEKER tarafından, “Şekerde arz problemi” olduğuna dair iddialara ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, TÜRKŞEKER’in 2020-2021 üretim döneminde birçok fabrikada tüm zamanların rekorunu kırdığı ifadelerine yer verilerek, TÜRKŞEKER’in 2021-2021 yılı üretim döneminde ise yaklaşık 400 bin ton şeker üretiminin yanı sıra bu miktarın Kooperatif ve Özel Sektör fabrikalarının üretimi göz önünde bulundurulduğunda toplamda 1 milyon 150 bin ton olduğu aktarıldı.

TÜRKŞEKER’in aynı zamanda iç piyasaya yönelik üretim sorumluluğunun üzerinde 135 bin ton da ihracat amaçlı C Şeker ürettiği belirtilen açıklamada, 300 bin ton ihraç amaçlı şekeri de özel sektör şirketleri üreterek toplamda tüm şeker sanayiinde 435 bin ton ihraç amaçlı şeker üretildiği kaydedildi.

“Arz problemi iddiaları doğru değildir”

TÜRKŞEKER tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

  • “Çeşitli basın organlarında şekerde arz problemi olduğuna dair iddialar doğru değildir. Herhangi bir arz problemi bulunmamaktadır. Piyasada bazı firmaların fiyatları yükselterek ürün satmalarından dolayı böyle bir ortam oluşmuştur. TÜRKŞEKER, şeker fiyatlarını belirlerken gerek vatandaşımıza uygun fiyatlara ürün sunma, gerekse sanayicimizin hammadde girdi maliyetlerini minimize etme hassasiyeti ile belirlemektedir.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER