A3 Haber

Zelenskiy: Putin ile Kırım ve Donbass’ı müzakereye hazırım

Zelenskiy: Putin ile Kırım ve Donbass’ı müzakereye hazırım

Zelenskiy: Putin ile Kırım ve Donbass’ı müzakereye hazırım
Mart 22
13:03 2022

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yapacağı ilk görüşmede, işgal edilen Kırım ve Donbass konusunu müzakereye etmeye hazır olduğunu söyledi. Zelenski, Rusya ile ateşkes anlaşması için uzlaşılacak konuların Ukrayna halkı tarafından referandumla onaylanması gerektiğini de açıkladı.

Zelenskiy, Avrupa Yayın Birliği’nin sağladığı röportajda, Ukrayna PBC Haber Müdürü Angelina Kariakina, Çekya Televizyonu Uluslararası Baş Muhabiri Michal Kubal ve Fransız televizyonunun sorularını yanıtladı. Çekya Televizyonu CT24’ün internet sitesinde yer alan röportaja ait metinde, Zelenski, Rusya ile savaşın başlama gerekçesini oluşturan ayrılıkçı bölgeler konusunda önemli bir adım attı. Metine göre Zelenski, barış görüşmelerinde Ukrayna’nın durumu sorulunca şu açıklamayı yaptı:

Başkan olduğumda, topraklarımızın hiçbir bölümünü artık veremeyeceğimizi, Donbas ve Kırım’ı geri almak için her şeyi yapmamız gerektiğini söyledim. Bu, bir zaman meselesi. Şimdi bu savaşı ne zaman durdurabileceğimiz sorusu var. Bence hem Kırım hem de Donbas herkes için zor bir hikaye olacak. Burada bir çözüm bulabilmek için bahsettiğim ilk adımları atmak gerekiyor: güvenlik garantileri ve savaşın sona ermesi. Aynı zamanda şu konuda hemfikir olmalıyız. Geçici olarak işgal edilen topraklar meselesini ancak ondan sonra tamamen çözeceğiz.

“Müzakereye hazırım”

Zelenski, röportajda Rusya Devlet Başkanı Putin ile ayrılıkçı ve geçici işgal edilen bölgeleri görüşmede hazır olduğunu belirtirken şöyle konuştu:

Rusya Devlet Başkanı ile ilk görüşmemde, işgal altındaki topraklarla ilgili bu güncel ve bizim için önemli konuları tartışmaya hazırım. Ama kararın bu toplantıda verilmeyeceğinden eminim. Çünkü, size karşı tamamen dürüst olmam gerekirse, güvenlik garantisi konuları anayasa değişiklikleri anlamına gelir. Ve bunun hakkında konuşursak her halükarda sadece Başkan tarafından karar verilmeyecek. Bu oldukça uzun bir süreç. Hem Ukrayna Parlamentosu (Rada) hem de Ukrayna halkı karar verecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya ile muhtemel uzlaşma konularının Ukrayna’da referanduma sunulması gerektiğini söyledi. Güvenlik garantileri dahil olmak üzere Rusya ile olası uzlaşma konularının Ukrayna’da referanduma sunulması gerektiğini belirten Zelenski şunları söyledi.

Müzakere ekiplerine söylediğim gibi siz tüm bu değişiklikler hakkında bahsederken ve onlar tarihi nitelikte olabilir, biz hiçbir yere gidemeyiz, referanduma geleceğiz. Uzlaşma formatına halk karar verecek ama onların ne olacağı ise bizim Rusya ile müzakerelerimizin meselesi olacak. Bu nedenle her halükarda bu yolu halkımızla birlikte yürümeye ve her şeyi yapmaya hazırım.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER