A3 Haber

İzmir’de ‘Sasalı’ya götürülecek’ denilerek toplanan fayton atları Ankara’ya gönderildi

İzmir’de ‘Sasalı’ya götürülecek’ denilerek toplanan fayton atları Ankara’ya gönderildi

İzmir’de ‘Sasalı’ya götürülecek’ denilerek toplanan fayton atları Ankara’ya gönderildi
Aralık 05
17:25 2019

İzmir’deki fayton atları daha iyi koşullarda yaşamaları için SASALI Doğal Yaşam Parkı’na gönderilmişti. Atların Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokolle atların Ankara’ya gönderildiği ortaya çıktı.

İlk olarak Ege Telgraf’tan Erman Şentürk’ün duyurduğu haberde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı kararla İzmir’de fayton dönemi sona ermiş atların daha iyi yaşam koşullarına kavuşturulacağı bildirilmişti. HAYTAP’ın girişimleri sonucunda fayton atlarının kaldırılması yurttaşlar tarafından memnuniyetle karşılanırken yerlerine elektrikli akülü fayton araçlarının geleceğinin müjdesi verilmişti.

Ege’ye Bakış’tan Ege Kesebir’in özel haberine göre Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan atlar Sasalı Doğal Yaşam Parkı’na götürülerek yaşamlarını burada devam edeceği duyurulmuştu. Ancak atlar Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ile imzalanan protokolüm ardından başkente gönderildi. 32 at veterinerlik fakültesi eğitimlerinde ve serum üretimi başta olmak üzere, sağlık ve çeşitli tedavi amaçlı hizmetlerde kullanılacak. HAYTAP konu ile ilgili bilgilerinin olmadığını ama konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

Faytonların kaldırılmasında öncü olan HAYTAP’ın haberi yok

HAYTAP, yerel seçim süresince belediye başkan adaylarıyla görüşerek can dostlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve mevcut sorunların çözümünü içeren ‘Söz Veriyorum’ protokolü imzalatarak destek istemişti. İzmir’de fayton atlarının kaldırılmasında öncülük eden HAYTAP, atların Sasalı Doğal Yaşam Parkı’nda özgürce yaşayacaklarını duyurmuştu. HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi arasında imzalanan protokolle birlikte Başkente giden atlardan haberleri olmadığını belirtti. Ne amaçla atların gönderildiğini bilmediğini söyleyen Önder “Konunun sıkı takipçisi olacağız. Yanlıştan dönülmesi için gerekeni yapacağız. Yaklaşık 1-2 ay öncesine kadar Sasalı Doğal Yaşam Parkı’nı ziyaret ettiğimizde atların bakımınından çok mutlu olmuştuk. Fakat alınan kararın detaylarını öğrenmeden bir şey demem doğru olmaz. Detayları yetkililerden öğrendikten sonra açıklamamızı yaparız” dedi.

Konu Büyükşehir Belediyesi Veterinerlik Şube Müdürlüğü’nün de bilgisinde değil

İzmir Büyükşehir Belediyesi Veterinerlik Şube Müdürü Hande Özyoğurtçu Gültekin konu ile ilgili bilgileri olmadığını, şube olarak sadece sokak hayvanlarıyla ilgilendiklerini belirtti. Yaşanan gelişmelerden haberdar olmadıklarını belirten Gültekin “Bir veteriner hekim olarak konuşuyorum eğer Ankara Üniversitesinin Çiftliğine gönderildiyse orası hayvanlar üzerinden bir deney merkezi gibi asla değildir. Nereye gitti, kaç tanesi gitti, niçin gitti, ne şartlarda gitti, onu gerçekten bilmiyorum” dedi.

At başına 7 bin 500 TL, faytonlara 5 bin TL

30 Mayıs tarihli UKOME kararıyla trafiğe çıkması yasaklanan faytonların ve atların Büyükşehir tarafından satın alınması meclis kararıyla onaylanmıştı. Mecliste alınan kararla birlikte fayton taşımacılığında kullanılan atlar için 7 bin 500, faytonlar için ise 5 bin TL ödenmesini öngören önergeye göre satın alınan atlar, İzmir Doğal Yaşam Parkı’na alınarak bakılacak, faytonlar ise peyzaj amaçlı park ve bahçelerde kullanılacak.

26 Eylül tarihinde İzmir Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu kararıyla İzmir ili genelinde fayton faaliyetlerine son veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, yasal mevzuatların tamamlanmasının ardından toplam 32 at ve 16 faytonu satın alarak İzmir Doğal Yaşam Parkı’na getirdi.

Atların Doğal Yaşam Parkı’na taşınmasının ardından HAYTAP’ın açıklamaları

25 Eylül tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi fayton atlarının Sasalı Doğal Yaşam Parkına yerleştirildiğini duyurmuştu. HAYTAP üyeleri de bu geçiş sırasında Doğal Yaşam Parkı’na ziyaret gerçekleştirerek memnuniyetlerini ifade etmişlerdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin inanılmaz bir ilke imza attığını vurgulayan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Basın Sözcüsü Şule Baylan, “Buraya geldiğimiz zaman gördüğümüz özgürlük, atların mutluluğu bizi de mutlu etti. Çünkü bu yıllardır uğraştığımız bir mücadeleydi. Meşale İzmir’den yandı. Atların şu an üzerlerinde kırbaç yok, kendi özgür alanları var, yemeklerini yiyorlar ve dolaşıyorlar. Yıllardır verdiğimiz bu mücadelenin kamuoyunda oluşturduğu bilinç ve tabi başkanımızın da vizyonuyla bu gerçekleşti. Onları burada sağlıklı gördük, çok mutluyuz” şeklinde konuşmuştu.

HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder ise,”Fayton atlarını burada görmek bizi çok mutlu etti. Belediye Başkanımız Tunç Soyer sayesinde bu gerçekleşti. Sonsuz mutluyum, kendisine çok teşekkürlerimi bildiriyorum. Rüya gibi” diye konuşmuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER