A3 Haber

Erdoğan yarın ABD’ye gidiyor: Gündemde neler var?

Erdoğan yarın ABD’ye gidiyor: Gündemde neler var?

Erdoğan yarın ABD’ye gidiyor: Gündemde neler var?
Kasım 11
21:21 2019

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD’ye giderek, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşecek. Heyetler arasında yapılacak görüşmelerde Suriye ve S-400 konuları önde olacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yarın ABD’ye gidiyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada Erdoğan’ın 12-13 Kasım tarihlerinde yapacağı ziyaretinde ABD Başkanı Donald Trump ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulunacağı belirtildi.

‘SURİYE’ VE ‘TERÖRLE MÜCADELE’ KONUŞULACAK

Açıklamaya göre görüşmelerin gündeminde ikili ilişkiler, Suriye başta olmak üzere bölgesel ve küresel meseleler, “terörizmin her türlüsüyle mücadelede dayanışma, işbirliği ve eşgüdümün güçlendirilmesi için atılabilecek somut adımlar” yer alacak.

Açıklamada Erdoğan’ın ayrıca ABD Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenecek toplantıda “iş insanlarına hitap edeceği” ve Maryland Eyaletinde bulunan Amerika Diyanet Merkezi’ni ziyaret edeceği belirtildi.

YPG KONUSUNDA GERİLİM SÜRÜYOR

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “terörizmin her türlüsüyle mücadelede dayanışma, işbirliği ve eşgüdüm”den bahsedilse de, Türkiye ile ABD, “terörle mücadele” konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

Türkiye, Suriye’de faaliyet gösteren YPG’yi, “PKK ile eşdeğer” gördüğünü ve “terör örgütü” olarak kabul ettiğini söylerken, ABD örgüte destek vermeyi sürdürüyor.

PENTAGON ‘DESTEĞİMİZ SÜRECEK’ DEDİ

Her ne kadar Trump tarafından yapılan açıklamalarda, Suriye’den çekilineceği söylense de, Pentagon açıklamasında ABD’nin YPG’nin ana unsurunu oluşturduğu SDG’ye desteğinin devam edeceği belirtiliyor.

Pentagon açıklamasına göre, Suriye’de ABD-SDG kontrolünde bulunan bölgelerin petrol gelirleri de örgüte aktarılacak.

Pentagon: SDG’ye desteğimiz sürüyor, petrol geliri SDG’ye gidecek

‘GÜLEN’ KONUSUNDA UZLAŞMA YOK

Erdoğan’ın ABD ziyaretinde ele alınacağı söylenen konulardan biri de, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi.

Türkiye’nin bu konudaki talepleri çok uzun süredir yanıtsız kalıyor. ABD yönetimi, konuyla ilgili yargı sürecinin işletildiğini öne sürerek, iadenin gerçekleştirilmemesinin siyasi olmadığını savunuyor.

Erdoğan’ın bu ziyaretinde de konusunda ilerleme kaydedileceğine dair bir işaret bulunmuyor.

‘HALKBANK’ DAVASININ DÜŞÜRÜLMESİ İSTENECEK

Heyetler arasında yapılan görüşmelerde, Halkbank konusu ele alınacak.

ABD savcıları Halkbank’ı İran yaptırımlarının ihlal edilmesiyle suçlarken, Halkbank’ın davanın düşürülmesini istediği ve yargı sürecini kabul etmediği biliniyor.

Erdoğan, Halkbank iddianamesi için “hukuk dışı” diyerek, iddianameyle ilgili “Bu işlerin ne kadar duygusal olduğunun ayrı bir ifadesi. Güya bu iş kapatılmıştı. Şimdi bunu yeniden Güney New York Savcılığı açmak suretiyle hukuk dışı çirkin bir adım attılar. Onların atacağı adımları göreceğiz, ona göre de tedbirlerimizi olgunlaştıracağız” ifadelerini kullanmıştı.

ABD ‘S-400’LERDEN KURTULUN’ DİYOR

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert C. O’Brien, Erdoğan’ın ziyareti öncesinde açıklama yaparak, görüşmelerin gündemine Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400’lerin de alınacağını söyledi.

O’Brien, “Türkiye S-400’den kurtulmazsa yaptırımlar olabilir” diyerek, Türkiye’den olumlu adım görmemeleri durumunda ABD Kongresi’nin iki kanadının da Türkiye’ye yaptırım getirmeye hazır olduğunu ifade etti.

Erdoğan’ın ziyareti öncesi Beyaz Saray’dan Türkiye’ye ‘yaptırım’ açıklaması

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER