A3 Haber

İzmir Barosu’ndan TBB’ye yeniden genel kurul çağrısı

İzmir Barosu’ndan TBB’ye yeniden genel kurul çağrısı

İzmir Barosu’ndan TBB’ye yeniden genel kurul çağrısı
Kasım 15
21:39 2019

İzmir Barosu Başkanı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Türkiye Barolar Birliği delegeleri, Avukatlık Kanunu’nu çiğneyerek genel kurul çağrısını reddeden TBB Başkanı Feyzioğlu’ya bir kez daha genel kurul çağrısı yaptı.

İzmir Barosu Başkanı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Türkiye Barolar Birliği delegeleri, Avukatlık Kanunu’nun açık hükümlerine karşın 12 Baro’nun Olağanüstü Genel Kurul çağrısını kabul etmeyen Türkiye Barolar Birliğinin tavrına ilişkin basın açıklaması yaptı. İzmir Barosu binası önünde bulunan “Özgür Kürsü”de gerçekleştirilen basın açıklamasını TBB Delegesi Filiz Kunt okudu.

12 Baro Yönetim Kurulunun TBB’ye olağanüstü genel kurulu toplaması yönünde yaptıkları çağrının bir talep değil kanun gereği bir görev çağrısı olduğunu hatırlatan Kunt, “TBB’nin bu çağrı hakkında bir tasarruf yetkisi yoktur. Bu nedenle, hukuk garabeti kararda imzası bulunan TBB Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin hukuka, meslek onuruna yakışır bir tutum alarak verdikleri karardan dönmelerini, bildirimin gereğini derhal yerine getirmelerini ve derhal genel kurul çağrısı yapmalarını talep ediyoruz” diye konuştu.

“TBB’nin ret kararı kanuna aykırıdır”

“Kanuna aykırı olan, seçimli olağanüstü genel kurul yapılması çağrısı değil bizzat TBB yönetim kurulunun ret kararıdır” diyen Filiz Kunt, “TBB Yönetim Kurulu, künyelerini belirtemediği, yerleşik içtihatlara dayandırdığını ileri sürdüğü kararı ile kamuoyunu yanıltmaktadır. TBB’ye göre, olağanüstü genel kurulun toplanmasının talep edilmesinde kamu yararı yoktur. Oysa ki mesleki faaliyetlerinden ötürü cezaevlerinde bulunan yüzlerce avukat varken, Türkiye’de seçme ve seçilme hakkı gasp edilirken, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı tehlikedeyken yeşil pasaport coşkusu yaşayan bir TBB Başkanının kamuya yararını tartışmak gerekmektedir” ifadesini kullandı.

Metin Feyzioğlu’nun olağanüstü genel kurul talep eden baro yönetimlerinin, TBB’ye kendi siyasi ideolojilerini dayatma ya da kabul ettirme çabasında olduklarını öne sürdüğünü belirten Kunt sözlerini şöyle tamamladı: “Feyzioğlu, kanundan kaynaklanan bir hakkı kullanan baroları ötekileştirme yolunu seçmiştir. Oysa baroların çoğunluğu aksi görüş bildirmesine rağmen TBB’ye kendi siyasi ideolojisini ısrarla dayatan, bizzat Sayın Feyzioğlu’nun kendisidir. Tüm kamuoyunun bilgisi dahilinde olduğu üzere, yargı bağımsızlığının ortadan kaldırıldığı bu süreçte, birçok baronun uyarılarına rağmen Metin Feyzioğlu avukatlık faaliyeti ve TBB Başkanının görevleri dışında faaliyetlerde bulunmakta olup TBB Yönetim Kurulu üyeleri de bu faaliyetlere engel olmamakla, kanuna aykırı davranmaktadırlar. Baroları temsil eden TBB delegelerinin yönetimi değiştirme ve yeni yönetim seçme hakkı gasp edilemez. Meşruluğunu kaybeden bu yönetim anlayışının değişmesi, TBB’nin hukuk kurumu niteliğine yeniden bürünmesi için hiçbir hukuki ve kanuni engeli bulunmayan seçimli olağanüstü genel kurulun yapılması kaçınılmazdır, şarttır” dedi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER