A3 Haber

İran ayakta: Benzin zammı protestoları yayılıyor

İran ayakta: Benzin zammı protestoları yayılıyor

Kasım 16
22:21 2019

İran’da yüzde 300’e varan akaryakıt zamları karşısında halk sokağa döküldü. Eylemlerde Cumhurbaşkanı Ruhani’nin istifası istenirken, Kirman eyaletine bağlı Sircan şehrindeki eylemde bir kişinin öldüğü açıklandı.

Ortadoğu’da işsizliğe, yoksulluğa ve zamlara karşı gelişen halk isyanlarına bir yenisi daha eklendi. İran’da akaryakıt zamlarına karşı sokağa çıkan İranlılar, polisin sert müdahalesi ile karşılaştı.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı ISNA’ya konuşan Sircan Valisi Muhammed Mahmudabadi, protestocuların, kentteki ana akaryakıt depolarına ulaşıp ateşe vermeye çalıştıklarını ancak güvenlik güçleriyle karşı karşıya kalınca geri çekildiklerini anlatarak, “Ne yazık ki bir kişi, bu olaylar sırasında hayatını kaybetti. Bu sırada birkaç kişi de yaralandı” ifadelerini kullandı.

Göstericiler İran Merkez Bankası’nı da ateşe verdi. O anlar kameralara şöyle yansıdı:

Gösteriler yayılıyor

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, bugün ülkenin bir çok kentinde devam eden gösterilere bazı noktalarda güvenlik güçleri sert müdahale etti.  Tebriz, Şiraz ve Huzistan gibi kentlerde güvenlik güçlerinin sert müdahaleleri sonucu arbede yaşanırken, Tahran’daki gösterilerde bazı sürücüler ana yollarda kontak kapatarak trafiği durdurdu.

İranlı Kürtlerin de katıldığı eylemlerde göstericiler, “Hakkımızı alırız zilleti kabul etmeyiz” şeklinde sloganlar attı. Hürremabad, İlam, Kum, Senendeç, Kazvin ve Şahrud kentlerinde de halk benzine yapılan zammı protesto etti.

İran devlet televizyonu da ülkenin güneybatısındaki Huzistan eyaletine bağlı Hürremşehr kentinde benzin zammını protesto eden kalabalığın üzerine “kimliği belirsiz ve şüpheli” kişilerce ateş açılması sonucu yaralananlar olduğunu duyurdu.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER