A3 Haber

Telegram kurucusu bir kez daha uyardı: WhatsApp’ı silin, güvenli değil

Telegram kurucusu bir kez daha uyardı: WhatsApp’ı silin, güvenli değil

Telegram kurucusu bir kez daha uyardı: WhatsApp’ı silin, güvenli değil
Kasım 21
16:11 2019

Anlık mesajlaşma uygulaması Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ın güvenlik sorunları nedeniyle kullanılmamasını önerdi. Durov geçen Mayıs ayında kullanıcıları bir kez daha uyarmıştı.

Telegram kanalından açıklama yapan Pavel Durov, WhatsApp’la ilgili eleştirilerde bulundu.

Durov, “WhatsApp mesajlarınızı korumuyor, bu uygulama fotoğraf ve mesajları izlemek için bir Truva Atı (zararlı yazılım) gibi kullanılıyor” dedi.

Sorunun, WhatsApp’ın sahibi Facebook’un politikalarından kaynaklandığını vurgulayan Durov, uygulamadaki bu zaafiyetin, geliştirici tarafından izinsiz şekilde verilere ulaşılmasını sağlayan bir “backdoor algoritması” gibi kullanılabileceğini belirtti.

Durov, kullanıcılara güvenlik açığından dolayı uygulamayı telefonlarından silmelerini önerdi.

Durov daha önce de uyarmıştı

Durov geçen Mayıs ayında Telegram kanalından bir makale yayımlamış ve şu uyarılarda bulunmuştu:

  • WhatsApp hiçbir zaman güvenli olmadı. Gizliliğe yönelik bir hizmet olabilmeleri için bazı pazarları kaybetmeyi ve ABD yönetimiyle ters düşmeyi riske almak zorundalar, ama buna hazır değiller.
  • WhatsApp’ın bir casus yazılım olarak kullanabiliyor olması, dünya kamuoyunu çok şaşırttı. Ancak bu haber beni şaşırtmadı. Hackerların tek bir görüntülü arama ile telefonunuzda tüm verilere erişimin sağlayabileceği geçen yıl WhatsApp tarafından kabul edilmişti.
  • Uygulamada düzeltilen her kritik zaafiyetin ardından, WhatsApp’ta yeni bir zaafiyet ortaya çıkıyor. Güvenlikle ilgili tüm sorunları, gözetleme için çok uygun ve “arka kapılara” (sisteme izinsiz erişim kapısı) çok benziyorlar.
  • WhatsApp açık kaynak bir uygulama değil. Bu nedenle güvenlik uzmanları kodlarında arka kapı olup olmadığını kontrol edemezler. WhatsApp kodlarını paylaşmadığı gibi tam tersini yapıyor: WhatsApp dosyalarını kasten karmaşıklaştırarak, bu dosyaları derinlemesine incelemesine olanak vermiyor.
  • ABD’de güvenli bir iletişim uygulaması yürütmek kolay değil. Telegram takımı, ABD’de 2016’da geçirdikleri bir hafta içerisinde FBI tarafından üç sızma girişimine maruz kalmıştı. ABD merkezli bir şirketin 10 yıl içerisinde neye maruz kalabileceğini hayal edin. 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER