A3 Haber

Güven endeksleri açıklandı: Son üç ay iyi, gelecek üç ay bulutlu

Güven endeksleri açıklandı: Son üç ay iyi, gelecek üç ay bulutlu

Güven endeksleri açıklandı: Son üç ay iyi, gelecek üç ay bulutlu
Kasım 25
13:40 2019

TÜİK’ten Kasım ayı “Sektörel Güven Endeksleri” geldi.

Ekonomik hareketliliğin öncü göstergesi olarak önemli olan bu endeksler Kasım’da ne diyor bir bakalım:

Hizmet Sektörü: Geçmiş aylarda istihdamın yükünü çeken Hizmet Sektörü geçen üç ay fena geçmedi, iş durum da fena değildi diyor ancak gelecek üç ayla ilgili kaygılı. Bu nedenle de Hizmet Sektörü Güven Endeksi yüzde 0,7 gibi sınırlı bir artış yapabilmiş.

Perakende Sektörü: Güven Endeksi kritik eşik olan 100’ün üzerinde tutunmaya çalışıyor. Kasım ayında Ekim’e göre yüzde 1,1 gerileme var. Son üç ay işler-satışlar iyiydi diyor ancak aynı Hizmet Sektörü gibi gelecek üç ayla ilgili kaygılı… Stoklarda artma beklentisi dikkat çekiyor.

İnşaat Sektörü: Endeks seviyesi hala 63,9… Ekim’deki güçlü yükseliş devam edemedi endeks yüzde 1,9 geriledi… Özellikle alınan siparişler beklentisinde büyük düşüş var: eksi yüzde 8,1

Geçen hafta Tüketici Güven Endeksi nispeten güçlü gelmişti. Ancak sektörel endekslerde tüketicinin o iştahını göremiyoruz. Tüketicinin içindeki sazlar başka, söz başka olabilir.

***

Şimdi de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasından gelen “Reel Kesim Güven Endeksine” bakalım.

“Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1,7 puan artarak 105,9 seviyesinde gerçekleşmiştir.”

Burada da detaylarda son üç ayın iyi geçtiği ancak gelecek üç ayla ilgili özellikle ihracat siparişleri ve istihdam beklentilerinin o kadar olumlu olmadığı görülüyor.

Genel gidişat konusunda kötümserlik hafif gerilemiş: “İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 15,0’e, aynı kaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 72,1’e yükselirken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 12,9’a gerilemiştir.”

Ağustos-Ekim dönemi büyüme açısından olumlu aylar olarak geride kalmış, Kasım ayı ile birlikte ekonomideki büyüme ivmesi sönümleniyor olabilir.

Bu yönde başka işaretler geçen hafta gelen Hazine’nin Ekim ayı “Bütçe Gerçekleşmelerinde” dikkati çekmişti: Eylül ayına göre “Dahilde alınan KDV” yüzde 17, Özel Tüketim Vergisi ise yüzde 18 düşmüştü.

Güven endeksi tablolarını BURAYA tıklayıp inceleyebilirsiniz.

İşgücü endeksleri de BURADAN incelenebilir.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER