A3 Haber

Davutoğlu: Devletin işleyişinde problem var

Davutoğlu: Devletin işleyişinde problem var

Davutoğlu: Devletin işleyişinde problem var
Kasım 30
14:30 2019

Eski AKP Genel Başkanı ve Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, AYSİAD Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda devlet kurumlarındaki işleyişi eleştirdi. “Devletin bütün kurumlarında dikey hiyerarşinin ve yatay etkileşimin neredeyse sıfıra indiğini belirten Davutoğlu, “Son bir buçuk yıldır bürokrasi tıkanmıştır. En yetkili kişiye ulaşıldığında bir mesele 30 saniyede çözülüp, bürokratik işleyişe girdiği zaman 30 yılda çözülüyorsa devlet işleyişinde problem var demektir” şeklinde konuştu.

Eski Dışişleri Bakanı, eski Başbakan Vekili, AKP’nin 2. Genel Başkanı ve eski Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuştu.

Devlet kurumlarındaki işleyişle ilgili eleştirilerini dile getiren Davutoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

  • Bugün, özellikle de cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişle birlikte, benim devlette gördüğüm, ekonomi kurumlarında, devletin bütün kurumlarında ama ekonomi kurumlarında gördüğüm dikey hiyerarşinin ve yatay etkileşimin neredeyse sıfırlandığı demeyeyim ama minimuma indiği bir yapı görüyorum geriden. Ekonomi yönetimi hem merkez bankası gibi kurumların, hem de bakanlıklar arasındaki koordinasyonla başarıya ulaşır. Eğer o koordinasyonlarda tıkanma yaşanmaya başladıysa, damar tıkanıklığı varsa açmanız lazım.

“Müsteşarlıklar ortadan kaldırıldığında yalvardım”

  • Müsteşarlıklar ortadan kaldırıldığı zaman ulaşabildiğim bütün arkadaşlara yalvardım. Yapmayın. Müsteşarlıklar devlette sürekliliği sağlar. Reforme edin. Ama kurum hafızasını yok ettiğinizde, kurumlara güveni sarstığınızda ve o kurumlar içindeki devlet memurlarının geleceğe dönük beklentilerini, ufuklarını genel müdürlükle sınırlandırdığınızda bir başka şey başlar. Kaliteli meritokrasi olacak insan unsuru oraya gelmez.

“Son bir buçuk yıldır bürokrasi tıkandı”

  • Bugün maalesef kısa süreli bakan yardımcılıkları değişimi ve arkasından onun altındaki bürokrasiyle kurulan dikey hiyerarşi, karar almada kurumsal aklın devreye girmesini zorlaştırıyor. Bunu görmemiz lazım. Cumhurbaşkanın hükümet sistemini revize etme planları vardı. Herkesin bunu, özellikle de bunu yürütenlerin mutlaka göz önüne alması gereken bir durum var. Son bir buçuk yıldır bürokrasi tıkanmıştır. En yetkili kişiye ulaşıldığında bir mesele 30 saniyede çözülüp, bürokratik işleyişe girdiği zaman 30 yılda çözülüyorsa devlet işleyişinde problem var demektir. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER