A3 Haber

AYM’den yayın durdurmaya iptal: RTÜK yasasındaki bir ibare anayasaya aykırı bulundu

AYM’den yayın durdurmaya iptal: RTÜK yasasındaki bir ibare anayasaya aykırı bulundu

AYM’den yayın durdurmaya iptal: RTÜK yasasındaki bir ibare anayasaya aykırı bulundu
Aralık 05
09:37 2019

Anayasa Mahkemesi, kanal frekans ücretini ödemeyen radyo ve televizyonların lisansının RTÜK tarafından iptal edilmesini içeren maddeyi anayasaya aykırı bularak iptal etti.

A3 Haber Merkezi |Anayasa Mahkemesi, Danıştay 13 Dairesi’nin kanal ve frekans kullanım bedelini ödemediği için yayını durdurulan yayıncı kuruluşa uygulanan yaptırımın iptali için yaptığı başvuruyu kabul etti. Mahkeme 6112 sayılı Radyo Televizyon Yayın Hizmeti Kanunu’nun geçici 4. maddesinin 1. fıkrasının iptal edilmesine karar verdi.

Danıştay itirazında, “tahsili mümkün olmayan bir alacak nedeniyle özel radyo ve televizyonların yayın faaliyetlerinin bütünüyle durdurulmasının, RTÜK’ün alacağını tahsil etmesi bakımından zorunlu olmadığı, bu yönüyle ölçülülük ilkesini ihlal ettiği ve hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığını belirterek kuralın Anayasa’nın 2. maddesine aykırı olduğunu” savundu.

Basın özgürlüğü vurgusu

Anayasa Mahkemesi de yaptığı inceleme sonunda, “öngörülen tedbirin kuralla ulaşılmak istenen amaç bakımından zorunlu olmadığı, kuralda sınırlamayla hedeflenen kamu yararı ile ifade ve basın özgürlüğü arasında bulunması gereken makul dengenin kurulamadığı” sonucuna ulaştı.

İptal edilen ibare

Anayasa Mahkemesi bu gerekçelerle 6112 sayılı Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un geçici 4. maddesinin 1 numaralı fıkrasının 3. cümlesinde yer alan “Kanal ve frekans kullanım bedelini 42. maddeye göre ödemeyen” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olması nedeniyle iptal etti.

Mahkemenin kararına beş mahkeme üyesi ise katılmadı. Karar oy çokluğu ile alındı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER