A3 Haber

Trump’ın azil süreci devam ediyor: Senato’da ne olacak?

Trump’ın azil süreci devam ediyor: Senato’da ne olacak?

Trump’ın azil süreci devam ediyor: Senato’da ne olacak?
Aralık 19
09:39 2019

ABD Başkanı Donald Trump’ın azline yönelik iki suçlamayı içeren dava dosyası ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda onaylanarak, yargılama için Senato’ya gönderildi. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ABD Senatosu’nun Trump’ı azletmesi beklenmiyor.

ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda onaylanmasının ardından yargılama için ABD Senatosu’na gönderilen maddelerden “görevi kötüye kullanma” suçlaması Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada 197 ‘hayır’a karşı 230 ‘evet’le; ‘Kongre’nin engellenmesi’ suçlamasında da 198 ‘hayır’a karşı 229 ‘evet’le yeterli oy sayısına ulaşıldı.

Oylamalarda tüm Cumhuriyetçi vekiller ‘hayır’ oyu verirken, ilk oylamada 2, ikinci oylamada ise 3 Demokrat vekilin ‘hayır’ oyu vermesi dikkat çekti.

Maddelerin yer aldığı dava dosyası, yargılama ve Trump’ın azline yönelik nihai kararın verilmesi için Senato’ya gönderildi.

Senato’da ne olacak?

ABD Senatosu’nda 53 Cumhuriyetçi, 45 Demokrat ve 2 bağımsız senatör bulunuyor. Trump’ın azli için oylamada ABD Temsilciler Meclisi’ndeki hiçbir Cumhuriyetçi “evet” oyu vermezken, Senato’da da durumun farklı olması beklenmiyor.

Üstelik ABD Senatosu’nda yapılacak yargılamada, görevden alınma için 3’te 2 çoğunluk gerekiyor. Bu da en az 20 Cumhuriyetçi’nin Demokratlarla oy vermesi gerektiği anlamına geliyor.

ABD Senatosu’nda ağırlığı bulunan Cumhuriyetçi Senatörler Lindsey Graham ve Mitch McConnell azil sürecini Senato’da “olabildiğince çabuk sonlandıracaklarını” ifade ediyor.

Trump ne dedi?

Trump, ABD Temsilciler Meclisi’nde geçen kararın ardından yaptığı açıklamada “Sizi bilmem ama ben çok eğleniyorum. Gerçekten azil olmuşum gibi hissettirmiyor değil mi? Bu ülke daha önce olduğundan çok daha iyi durumda. Hiçbir yanlış yapmadık. Cumhuriyetçiler arasında daha önce hiç olmadığı kadar destek alıyoruz” diye konuştu.

Gerçekten de azil sürecinin Trump’a Cumhuriyetçiler arasında verilen desteği artırdığı görülüyor. ABD Temsilciler Meclisi’ndeki oylama, bir başkanın diğer partiden hiç destek almadan, sadece tek bir parti tarafından azledilmeye çalışılmasının ilk örneği olarak kayıtlara geçti.

Demokratların yüzde 83’ü Trump’ın görevden alınmasını savunurken, bu oran Cumhuriyetçilerde yalnızca yüzde 9,7.

Daha önce hiçbir ABD Başkanı görevden alındı mı?

Trump’tan önce ABD tarihinde üç ABD Başkanı için azil süreci başlatıldı. Bunlar eski ABD Başkanları Andrew Johnson, Richard Nixon ve Bill Clinton.

Johnson ve Clinton, Senato’da yapılan oylamalarla beraat ettiler ve görevde kaldılar. Nixon ise azil süreci sırasında istifa ederek, Senato’daki yargılamayı sonlandırdı. Bu sebeple ABD’de hiçbir başkan şimdiye kadar azil süreciyle görevden alınmadı.

Trump neyle suçlanıyor?

ABD yasalarına göre ABD Başkanı’nın azledilmesi için başka bir devletten kişisel çıkarları için talepte bulunması yeterli bir neden. Trump’ın Ukrayna’ya askeri yardımları rakiplerine soruşturma açılmasını talep ederek kestiği söyleniyor. Bu iddia Demokratlar tarafından azledilme için yeterli neden olarak görülüyor.

ABD Başkanı Trump’ın, Ukrayna’ya askeri yardımı kestiği sır değil. Trump’ın Ukrayna’dan rakibi Joe Biden ve oğlu Hunter Biden’a karşı soruşturma yürütülmesini istediği söyleniyor.

Trump’ın “kendi çıkarları için” hareket ettiği iddiası Cumhuriyetçiler tarafından kabul edilmiyor. Cumhuriyetçiler, Trump’ın Ukrayna’ya yardımları kişisel çıkar için değil, “ülkedeki yolsuzluklara dair endişeler” için kestiğini öne sürüyor.

Cumhuriyetçilerin savunması güçlü görünmese de,  Cumhuriyetçiler Joe Biden ve oğlunun soruşturulmasının “yolsuzlukların üzerine gidilmesi” için önemli olduğunu iddia ederek, Trump’ın talebiyle ABD’nin çıkarları arasında bağ kuruyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER