A3 Haber

‘Hangi ülkeye ne kadar hibe verilecek?’

‘Hangi ülkeye ne kadar hibe verilecek?’

‘Hangi ülkeye ne kadar hibe verilecek?’
Aralık 25
18:32 2019

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Resmi Gazete’de yayımlanan “dost veya müttefik” devletlere 20 milyon liraya kadar hibe verilmesini öngören kararla ilgili “Libya’ya gönderilen İHA/SİHA/BMC Kirpi gibi araçların sevkiyatı da hibe programında yer alacak mıdır?” diye sordu.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla “dost ve müttfeik” devletlere anlaşma imzalanmadan verilecek mal ve hizmetlerin parasal sınırı 20 milyon liraya yükseldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz kararla ilgili, “Bu kararla Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni ve onunla ilişkili özel kuruluşları askerî bakımdan tahkim etmeyi de amaçlıyor musunuz?” sorusunu yöneltti.

“Silah ve mühimmat yer alıyor”

Ünal Çeviköz, “dost ve müttfefik” devletlere verilecek mal ve hizmetler arasında silah, mühimmat, yiyecek-içecek malzemeleri, akaryakıt, askeri giyim-kuşam malzemeleri, sağlık cihazları, binek ve yük araçları, canlı hayvanlar, bilgisayar ve malzemeleri, televizyon, büro cihazları ve yedek parçalar yer aldığını belirtti.

Kararla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Çeviköz, şu soruları yöneltti:

-Kararda belirtilen “dost veya müttefik” ülkeler hangileridir? Dostluk veya müttefiklik sınırlarını neye göre belirliyorsunuz?

-Bu kararla Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni ve onunla ilişkili özel kuruluşları askerî bakımdan tahkim etmeyi de amaçlıyor musunuz?

– Suriye’den Libya’ya savaşmaya gidecek olan gruplar da hibeden yararlanabilecek midir?

– Birleşmiş Milletler raporlarında belirtildiği üzere daha önce Libya UMH’ye gönderilen İHA/SİHA/BMC Kirpi gibi araçların sevkiyatı da hibe programında yer alacak mıdır?

– Kararda, “dost veya müttefik” devlete gemi verilmesine de olanak tanınmaktadır. Bu kararın Libya özelinde de işletilmesini düşünüyor musunuz?

– Resmi Gazete’nin 19 Nisan 2019 tarihli sayısında da yine dost veya müttefik ülkelere mal ve hizmet hibesi, mübadelesi veya yardımı olarak 20 milyon TL’lik tutar belirlenmiştir. Bu hibeden hangi ülkeler faydalanmıştır? Hangi kalemler üzerinden hibe gerçekleştirilmiştir? Hibe yardımı yapılırken, göz önünde bulundurulan kriterler nelerdir?

– 50 milyon dolar bulunamadığı için Tank Palet Fabrikası satılırken, EYT’lilere hakları verilmezken, asgari ücretli, memur ve emekli enflasyona karşı korunmazken; bu yıl alınan toplamda 40 milyonluk hibe tutarı kararını rasyonel buluyor musunuz?”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER