A3 Haber

Ekrem Demirtaş’a ait arsanın imar planı yine iptal edildi

Ekrem Demirtaş’a ait arsanın imar planı yine iptal edildi

Ekrem Demirtaş’a ait arsanın imar planı yine iptal edildi
Ocak 04
12:21 2020

İzmir Ticaret Odası eski başkanı Ekrem Demirtaş’ın TOKİ’den 78 milyon TL’ye satın aldığı Bornova’daki 135 dönümlük arsasının imar planı mahkeme tarafından ikinci kez iptal edildi.

İzmir Ticaret Odası eski Başkanı Ekrem Demirtaş’ın Bornova’daki 135 bin metrekare askeri alana ait imar planı İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından ikinci kez iptal edildi. Kararda, “Yapılanlar şehircilik ilkelerine, imar mevzuatına, plan tekniğine ve kamu yararına aykırıdır” denildi. Mahkeme daha önce projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Sonrasında iptal kararı çıkmıştı. Gelinen süreçte kooperatif mahkeme kararı sonrası inşaatı devam ettirmişti. Yapılan düzenlemeleri yeterli bulmayan mahkeme ikinci kez iptal kararı verdi. Böylece süreç kesin olarak noktalanmış oldu.

Kamu yararı yok

İzmir 4. İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planlarını iptal kararlarında; “İlgili düzenlemelerin yeterli ve gerekli teknik inceleme ve değerlendirmeye dayandırılmamış olması, planlama gerekçesinin teknik ve nesnel gerekçelere dayandırılmamış olması herhangi bir sorunu çözme ya da aksaklığı giderme amacı yerine kaynak yaratma arayışına dayanması, ‘Askeri Alan’ olarak varlığını sürdürmüş bir alanın toplu işyerleri, ticaret, akaryakıt +LPG servis istasyonu gibi kullanımlarının dönüştürülmesi, dolayısıyla bir kamusal kullanımın ticari amaçlı bir özel kullanıma dönüştürülmesinin kamu yararı ilkesi ile çelişmesi, dava konusu planların üst ölçekli planlara, imar mevzuatı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları, kamu yararı, imar planlarının bütünlüğü, genel yapısı kapsadığı alanın niteliklerine uygun olmadığı” yönünde tespit ve değerlendirmelere yer verdi.

“Yeşil doku kaybolmasın”

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı H. İbrahim Alpaslan, İzmir’in yeşil fakiri kentsel bir dokuya sahip olduğuna dikkat çekerek “Kent içinde kalan askeri alanlar bugün kentin nadir yeşil alanlarının önemli bir kısmını oluşturuyor. Bu nedenle bu alanların yeniden değerlendirmesinde bu yeşil dokunun kaybedilmemesi ve alanların kamusal mülkiyetleri ve kullanımları gözetilmek zorundadır. Mimarlar Odası olarak bu alanların mülkiyetlerinin ele geçirilip çeşitli yöntemlerle yapılaşmaya açılmalarına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER