A3 Haber

Erdoğan’dan yasadışı ziyaret: 677 sayılı yasayı çiğneyip tarikat yöneticilerini ziyaret etti!

Erdoğan’dan yasadışı ziyaret: 677 sayılı yasayı çiğneyip tarikat yöneticilerini ziyaret etti!

Ocak 13
09:01 2020

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nakşibendi tarikatına bağlı İsmailağa cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun oğlu Ahmet Ustaosmanoğlu ve halefi olarak gösterilen Hasan Kılıç’ı ziyaret etti. Erdoğan, halen yürürlükte olan ve tarikatları, cemaatleri, şeyhliği, müritliği yasaklayan 677 sayılı yasayı açıkça çiğnemiş oldu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Nakşibendi tarikatının kollarından olan İsmailağa cemaatinin yöneticilerini ziyaret etti.

Samimi bir ortamda geçtiği görülen görüşmede neler konuşulduğu açıklanmazken, cemaat tarafından paylaşılan fotoğraflarda, Cumhurbaşkanı ve cemaatin önde gelenlerinin çay içip hurma ve bisküvi yediği yansıyor.

Erdoğan akşam saatlerinde öğrencilik yıllarından hocası olan M. Emin Saraç’ı İstanbul Fatih’teki evinde ziyaret etmişti.

Erdoğan bu ziyaretiyle 677 sayılı yasayı açıkça çiğnemiş oldu.

Halen yürürlükte olan ama uygulanmayan yasa

Oysa 1925 yılında kabul edilen ve halen yürürlükte olan ancak günümüz Türkiyesinde uygulanmayan yasa şöyle:

TEKKE VE ZAVİYELERLE TÜRBELERİN SEDDİNE VE TÜRBEDARLIKLAR İLE BİR TAKIM UNVANLARIN MEN VE İLGASINA DAİR KANUN

Kanun Numarası : 677
Kabul Tarihi : 30/11/1925
Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 13/12/1925 Sayı : 243
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 7 Sayfa : 113

Madde 1 – Türkiye Cumhuriyeti dahilinde gerek vakıf suretiyle gerek mülk olarak şeyhının tahtı tasarrufunda gerek suveri aharla tesis edilmiş bulunan bilümum tekkeler ve zaviyeler sahiplerinin diğer şekilde hakkı temellük ve tasarrufları baki kalmak üzere kamilen seddedilmiştir. Bunlardan usulü mevzuası dairesinde filhal cami veya mescit olarak istimal edilenler ipka edilir.

Alelümum tarikatlerle şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, nakiplik, halifelik, falcılık, büyücülük, üfürükçülük ve gayıptan haber vermek ve murada kavuşturmak maksadiyle nüshacılık gibi unvan ve sıfatların istimaliyle bu unvan ve sıfatlara ait hizmet ifa ve kisve iktisası memnudur.

Türkiye Cumhuriyeti dahilinde salatine ait veya bir tarika veyahut cerri menfaate müstenit olanlarla bilümum sair türbeler mesdut ve türbedarlıklar mülgadır. Seddedilmiş olan tekke veya zaviyeleri veya türbeleri açanlar veyahut bunları yeniden ihdas edenler veya ayını tarikat icrasına mahsus olarak velev muvakkaten olsa bile yer verenler ve yukarıdaki unvanları taşıyanlar veya bunlara mahsus hidematı ifa veya kıyafet iktisa eyleyen kimseler üç aydan eksik olmamak üzere hapis ve elli liradan aşağı olmamak üzere cezayı nakdiile cezalandırılır.

(Ek: 10/6/1949 – 5438/1 md.) Şeyhlik, Babalık ve Halifelik gibi mensupları arasında baş mevkiinde bulunanlar altı aydan az olmamak üzere hapis ve 500 liradan aşağı olmamak üzere ağır para cezasından başka bir yıldan aşağı olmamak üzere sürgün cezası ile cezalandırılırlar.

O ziyaretten kareler

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER