A3 Haber

İBB Meclisi’nden ‘cemevi’ kararı: İbadethane statüsüne AKP ve MHP’den ret

İBB Meclisi’nden ‘cemevi’ kararı: İbadethane statüsüne AKP ve MHP’den ret

İBB Meclisi’nden ‘cemevi’ kararı: İbadethane statüsüne AKP ve MHP’den ret
Ocak 16
20:01 2020

İBB Meclisi’nde CHP ve İYİ Parti’nin İstanbul’daki cemevlerinin “ibadethane” olarak tanınması için sunduğu teklif, çoğunluğu elinde bulunduran AKP ve MHP grubu tarafından reddedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde cemevlerinin ibadethane olarak tanınması için sunulan teklif AKP ve MHP grubu tarafından reddedildi. Cumhur ittifakı, meclisin cemevlerine “ibadethane” statüsü verme yetkisi olmadığını savundu. Mecliste, talepleri halinde cemevlerine temizlik ve diğer hizmetlerin İBB tarafından ücretsiz sunulması tartışmalar arasında karara bağlandı. CHP’nin 2015’te yayınladığı genelge ile CHP’li 231 belediyede meclis kararlarıyla cemevleri, ibadethane olarak tanınmıştı. Geçtiğimiz günlerde de İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde il genelindeki yedi cemevinin imar planlarına ibadet alanı olarak işlenmesine yönünde karar almıştı.

Sözcü’nün haberine göre, İstanbul’daki cemevlerinin ibadethane statüsünün tanınması için de CHP ve İYİ Parti grupları 13 Ocak günü önerge sunmuştu. Önerge teklifinde, İstanbul’da 93 cemevinin Alevi vatandaşların ibadethane mekânları olmasına rağmen resmi olarak ibadethane statüsünde değerlendirilmediği için camii, kilise ve havra gibi ibadethanelerin faydalandığı elektrik, su faturalarından muaf olmak gibi kamusal hizmetlerden mahrum kaldığı vurgulanmıştı.

AKP ve MHP’den veto

Yapılan oylamada CHP ve İYİ Parti’li meclis üyelerinin kabul oyuna karşılık AKP’li ve MHP’li üyeler ret oyu verdi.
İBB Meclisi’nde toplam 312 üye bulunurken çoğunluk AKPliler oluşuyor. Cumhur İttifakı’nın 180, Millet İttifakı ise 132 üye ile İBB Meclisi’nde temsil ediliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER