A3 Haber

Zeugma Müzesi arkeoloğu Merve Kaçmış ‘mobbing’ nedeniyle intihar etti iddiası

Zeugma Müzesi arkeoloğu Merve Kaçmış ‘mobbing’ nedeniyle intihar etti iddiası

Zeugma Müzesi arkeoloğu Merve Kaçmış ‘mobbing’ nedeniyle intihar etti iddiası
Ocak 16
11:11 2020

Gaziantep Zeugma Müzesi’nde görev yapan Arkeolog Merve Kaçmış intihar etti. Kaçmış’ın intiharının, mobbingden kaynaklandığı iddia edildi. Arkeologlar Derneği, sürecin takipçisi olacağını açıklarken, Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de olayın araştırılması için bakanlıktan müfettiş talebinde bulundu.

A3 Haber Merkezi– Gaziantep Müze ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde arkeolog olarak çalışan Merve Kaçmış, hafta sonunu geçirmek üzere Diyarbakır’da oturan ağabeyi Ömer Ozan Kaçmış’ın merkez Bağlar ilçesindeki Bağcılar Mahallesi’nde oturduğu eve geldi.

Merve Kaçmış, pazartesi günü ağabeyinin oturduğu apartmanın sekizinci katından atlayarak intihar etti. Merve Kaçmış’ın cenazesi önceki günü yakınlarınca Diyarbakır’da toprağa verildi.

Arkeologlar Derneği: Takipçisi olacağız

Diyarbakır doğumlu ve Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü mezunu olarak Gaziantep Müzesi’nde arkeolog olarak görev yapan 33 yaşındaki Merve Kaçmış’ın intiharı üzerine Arkeologlar Derneği, sosyal medya üzerinden bir mesaj yayımladı.

Arkeologlar Derneği, “Gaziantep müzesinde görev yapmakta olan meslektaşımız Merve Kaçmış’ın hayatına son verdiği haberini almış bulunmaktayız. Bizleri üzüntüye boğan bu elim olay ile ilgili surecin takipçisi olacağız” açıklamasında bulundu.

Mobbing iddiası

Arkeolog Merve Kaçmış, önceki gün Diyarbakır’daki 8. kattaki evlerinin balkonundan atlayarak yaşamına son verirken geride bir de mektup bıraktığı ve mektupta kendisine uygulanan mobbing yüzünden intihar ettiğini yazdığı belirtildi.

Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün genç kadının ölümünün ardından, olayın araştırılması için bakanlıktan müfettiş talebinde bulunduğu da öğrenildi.

“Baskı ve mobing kardeşimi intihara sürükledi”

Kardeşinin intiharıyla ilgili açıklamada bulunan Ömer Ozan Kaçmış, Merve’nin intihar etmeden önce mektup yazdığını söyledi. Ağabey Kaçmış, şöyle konuştu: “Kardeşim yaklaşık 2.5 yıldır Gaziantep Zeugma Müzesi’nde çalışmaktaydı. Müzede bundan 6-7 ay öncesinde çalışan bir memurun başka bir kuruma gönderilmesi sonucunda o memurun üzerindeki tarihi eserlerin devredilmesine ilişkin çalışmalar sırasında 150-200 adet eksik tarihi eserin olduğu ortaya çıkmıştır. Kardeşime müzede kayıp olan eserleri usulsüz bir şekilde üzerine geçirmesi konusunda müze müdiresi tarafından baskı yapılmaya başlanmıştır Kardeşim intihar etmeden önce hafta sonu buradaydı. Pazartesi sabahı bulunduğumuz binanın en üst katından atlayarak intihar etti. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduk savcılığa, gerekli yerlere bu konunun hukuk yoluyla takip edeceğiz. Hukuksal anlamda arayışımızı yapacağız ve konuyu takip edeceğiz. Mektup bırakmış, mektubu biz görmedik. Eve gelen olay yeri inceleme ekipleri mektubu almışlar. Mektubun içeriği hakkında herhangi bir bilgimiz yok. Mektup şu an savcılıkta, inceleniyor. Baskı ve mobbing kardeşimi duygusal yönden çöküntüye soktu ve intihara kadar sürükledi.

Yetkililer mobbinge sessiz kaldı

Konuyla ilgili soruşturma açılırken, yazılı açıklama yapan Kültür Sanat Sen ise müdüre yönelik mobbing davalarının açıldığını ancak yetkililerinin bu duruma sessiz kaldığını söyledi. Sendika ayrıca, aynı müdür döneminde daha önce de bir personelin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İşyerindeki baskı ve mobbingin yaklaşık üç yıldır sürdüğü belirtilen açıklamada, “Birçok personelin bu durumdan kaynaklı soruşturmaya maruz kalarak görev yerlerini değiştirmek zorunda kaldıkları söylenmektedir. Mevcutta Müze Müdürüne açılmış mobbing davalarının olduğu bilinmekle birlikte Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Teftiş Başkanlığının durumu bilmesine rağmen Müdür hakkında hiçbir işlem yapmadığı yönünde üyelerimizden şikayetler gelmiştir” denildi.

Yetkililerin yaşanan duruma sessiz kalması ve cezasızlık kültürünün personel üzerindeki baskıları arttırdığı dile getirilen açıklamada, “Bölgeden gelen bilgilerde, Genel Müdürlükten müzeye ziyarete gelen kimi kurum yöneticilerinin personelle yaptıkları toplantıda ‘müdürünüz genç, güzel ve iyi hiç birinizden şikayet duymayacağız. Siz arkeologlar dinsiz, ateist ve solcu oluyorsunuz hepiniz hizaya geleceksiniz’ şeklinde tehditlerle karşılaştıklarını, müzede çalışan arkadaşlarımız müdür hakkındaki tüm şikayetlerine rağmen bir sonuca varamadıklarını ifade etmektedir” denildi.

“Kaçmış’a yönelik psikolojik şiddet ve baskı vardı”

Kaçmış’ın tarihi eserleri kısa sürede zimmetine alması için baskı ve tehditle mücadele etmek zorunda kaldığı belirtilen Kültür Sanat Sen açıklamasında şöyle denildi: “Sözleşmeli olduğu için ‘Eğer şu tarihe kadar yapmazsan sözleşmeni feshederim ve senin dilin çok uzadı’ şeklinde hakaretler ile karşılaştığı söylenmektedir. Uzmanların mevzuatın açık olması nedeniyle zimmet işinde sayım ve kontrol yapmadan eserleri alamayacağını belirtmelerine rağmen Müdür E.Ö’nün psikolojik şiddet ve baskılarının devam ettiği söylenmektedir. Genç arkeoloğun geçen hafta sonu memleketi Diyarbakır’a gittiği bir yakınının rahatsız olması nedeniyle pazar günü Müdüründen 1 günlük izin istediği ancak bu izinin verilmemesi ile birlikte baskıya maruz kaldığı, bunun üzerine meslektaşlarının birkaç telefon görüşmesi sonrası bu eylemi gerçekleştirdiği anlatılmaktadır.

Soruşturma başlatıldı, bazı personeller görevden uzaklaştırıldı

Diyarbakır’da toprağa verilen Merve Kaçmış’ın mobbinge uğradığı iddiasıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca soruşturma başlatıldı. Kamuoyunda mobbing yüzünden tepkiler oluşurken, Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Gaziantep Müzesi Müdürlüğü’nde sözleşmeli arkeolog olarak görev yapan personelimiz Merve Kaçmış’ın 13/01/2020 tarihinde Diyarbakır’da hayatına son vermesine ilişkin, sayın Bakanımızın talimatları ile derhal soruşturma başlatılmış ve bazı personel görevden uzaklaştırılmıştır. Konu, Bakanlığımız birimleri tarafından tüm detaylarıyla takip edilmektedir” denildi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER