A3 Haber

Roman mahallesi isyanda: Binlerce liralık elektrik faturaları şaşkına çevirdi

Roman mahallesi isyanda: Binlerce liralık elektrik faturaları şaşkına çevirdi

Roman mahallesi isyanda: Binlerce liralık elektrik faturaları şaşkına çevirdi
Ocak 18
16:53 2020

Türkiye’nin en büyük Roman bölgelerinden İzmir Konak’a bağlı Tepecik’te yaşayan roman vatandaşlara gelen elektrik faturaları mahallelileri isyan ettirdi. Durumdan mağdur olan ve borcu ödeyebilecek gücü olmayan vatandaşlar seslerini duyurmaya çalışıyorlar. 50 günlük süre için gelen bin TL ile 5 bin TL arası faturaların ödenmemesi durumunda ise faturaları yollayan Gediz Elektrik’in ne yapacağı soru işareti.

Ege’ye Bakış’tan Hande Turan ve Adem Sarıkaya’nın haberine göre Gediz Elektrik’in 2019 Kasım ayında kayıp-kaçak elektrik kullanımını önlemek için pilot bölge olarak Konak ilçesindeki Tepecik’e bağlı Hilal ve Yenişehir mahallelerinde sayaçları topladı.

Çalışmalar kapsamında, mahalledeki konutların elektrik sayaçları yapı dışına alındı. Evlerden sökülen sayaçlar iki büyük trafonun üzerine taşındı.

Kapalı ve mühürlü kutuların içine konan sayaçların taşınmasının ardından gelen 50 günlük faturalar Tepecik halkını şaşkına çevirdi.

Elektrik dağıtım şirketi Gediz Elektrik Tepecikli vatandaşların ödemeleri için ay sonuna kadar zaman verdi. CHP Meclis Üyesi Ali Yangın, AKP İlçe Başkanı Sait Akbaş, Yenişehir Mahallesi Muhtarı Süleyman Çatalbaş da soruna çözüm bulmak adına faturalardan dolayı mağduriyet yaşayan mahalleli ile bir toplantı gerçekleştirdi.

“Mahalleli şaşkınlık ve çaresizlik içinde”

Kayıp-kaçak elektrik kullanımını önlemek için elektrik sayaçlarının evlerden toplanıp trafoların üzerine koyulmasından ve sayaçlardaki kullanım miktarlarını göremedikleri için isyan eden Tepecik Mahallesi Roman Derneği Başkanı Aşkın Özbaylar, “Sayaçlar toplanalı 2 ay oldu. Daha her birimize fatura gelmiş değil. Faturası gelen mahalleli ise şaşkınlık ve çaresizlik içinde. Burada yaşayan insanların hemen hemen hepsi işsiz. Asgari ücreti geçen faturalar var. Mahallelinin bu parayı ödemesi imkansız. 4 bin TL-5 bin TL fatura gelen evler var. Bu nasıl bir rakam? Ödeyemezseniz evden çıkın mı denilmek isteniyor? Ne yapalım? İsyan mı edelim. Kış günü elektriksiz kalınca bu kadar insan, yaşlı, çoluk çocuk ne yapacak? Bizim mahalleli olarak bu noktada üç talebimiz var. Sayaçlarımız geri takılsın, geriye dönük borçlarımız silinsin ve indirimli elektrik tüketiminden faydalanalım” diye konuştu.

”Eski sayaçlar takılsın, geriye dönük borçlarımız silinsin”

Sayaçların sökülmesinin ardından gelen faturaların mahalleliyi mağdur ettiğini ifade eden Meclis üyesi Ali Yangın, dün mahalle muhtarları ve mağdur vatandaşlar ile TEDAŞ’ta bir toplantı gerçekleştirdi.

Mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde öneride bulunduğunu söyleyen Yangın, “Biz elimizdeki faturalarla beraber oradaki yetkililerle görüştük. Evinde yalnız yaşayan insanlar var 1200 TL gibi bir faturanın gelmesini aklımız almıyor. Mağduriyetimizin giderilmesini, eski sayaçlarımızın evlerimize takılmasını istiyoruz. Eğer kayıp-kaçak olursa da kim yaparsa cezasını çeker, bu faturaları ödeyebilecek gücümüz yok. Önerimiz bu yöndeydi. Gediz Elektrik yetkilileri de geriye dönük borçlar hakkında genel merkez ile görüşeceklerini, sayaçların ise toplanılıp kontrole gönderileceğini bize söyledi. 21 Ocak Salı günü sayaçlarımız trafolardan sökülüp yanlışlık var mı diye kontrole gönderilecek, sonucu hep beraber göreceğiz” şeklinde konuştu.

“Sayaçlar sökülüp kontrol edilecek”

Faturaların mahalleliyi mağdur ettiğini ve ödemelerinin imkansız olduğunu dile getiren Hilal Mahalle Muhtarı Süleyman Pekgöçen de, TEDAŞ ile yaptıkları toplantı sonucunda faturası yüksek gelen sayaçların sökülüp enerji bakanlığı kontrolünü yaptırmak üzere gönderileceğini aktardı. Tüm mahallenin diken üstünde olduğunu ve gerginliğin her geçen gün arttığını vurgulayan Pekgökçen, “Bu yaşanan sorunun bir an önce çözüme kavuşmasını umuyoruz. Vatandaşımızın bunu ödemeye gücü yoktur. Yetkililerden ricamız sayaçların kontrol ettirilmesi ve mağduriyetin giderilmesidir” şeklinde konuştu.

Mahalleliye gelen faturalardan örnekler ise şöyle:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER