A3 Haber

RTÜK’ten 33 yıldır söylenen “Cemo” türküsüne ceza: Halk TV’deki o program üç hafta yayımlanamayacak

RTÜK’ten 33 yıldır söylenen “Cemo” türküsüne ceza: Halk TV’deki o program üç hafta yayımlanamayacak

RTÜK’ten 33 yıldır söylenen “Cemo” türküsüne ceza: Halk TV’deki o program üç hafta yayımlanamayacak
Nisan 19
19:07 2022

Halk TV’de Serhan Asker’in hazırlayıp sunduğu Görkemli Hatıralar programına daha önce verilen RTÜK cezasının yürütmeyi durdurulması kararı kaldırıldı. Görkemli Hatıralar bu hafta yayımlanamayacak.

Halk TV ekranlarında Serhan Asker’in hazırlayıp sunduğu Görkemli Hatıralar programına daha önce verilen RTÜK cezasının yürütmesinin durdurulması yönündeki mahkeme kararı kaldırıldı. 27 Haziran 2021’de yayınlanan programda Grup Yorum’un eski üyesi ve eski CHP Milletvekili Hilmi Yarayıcı, Cemo türküsünü seslendirdi. RTÜK bu türkünün seslendirilmesini terör propagandası olarak nitelendirdi ve Halk TV’ye üç program durdurma cezası verdi.

Ancak, RTÜK’ün ceza verdiği Cemo türküsü 1989 yılında Grup Yorum üyelerince bestelendi, Hilmi Yarayıcı da albümde seslendirdi. 33 yıldır Cemo türküsü hakkında bir yasaklama kararı olmadığı gibi, albüm, Kültür Bakanlığı bandrollü olarak halen piyasada satılıyor. Söz konusu türkü, Youtube’da da milyonlarca kez tıklanmış ve dinlenmiş durumda.

RTÜK’ün, Halk TV’ye terör propagandasından ceza verdiği kararında ayrıca, bir Grup Yorum üyesinin terör örgütü üyeliğinden yargılandığı, o kişinin Cemo türküsünü seslendirdiğine dair iddianamede kanıt gösterildi. Söz konusu davanın ise halen sürdüğü öğrenildi. Dolayısıyla ortada Cemo türküsüyle terör propagandası yapıldığına dair kesinleşmiş bir mahkeme kararı da bulunmuyor.

Hal böyleyken, Halk TV’nin yürüttüğü itiraz süreçleri RTÜK’ün lehine sonuçlandığı için Görkemli Hatıralar programı bu hafta sonu yayımlanamayacak. 23-24 Nisan Cumartesi-Pazar günleri Halk TV ekranlarında ise RTÜK’ün gönderdiği belgeseller yayınlanacak.

Ne olmuştu?

Halk TV, Aşık Veysel Kültür Derneği ile birlikte tam kapanmada işsiz kalan müzisyenler için #TürkülerSusmaz sloganıyla gece düzenlemiş ve birçok sanatçı da destek vermişti.

Gecede Aşık Mahzuni Şerif’in de bağlaması sanatçılara destek için açık artırmaya çıkarılmış ve 115 bin liraya Antalya’dan alıcı bulmuştu. Serhan Asker’in sunumuyla ekrana gelen gecede Ali-Aysun Kocatepe, Soner Olgun, Ender Balkır, Belkıs Akkale, Hilmi Yarayıcı, Cahit Berkay, Onur Akın, Çelo Boluz, Kahtalı Mıçı, Mazlum Çimen, Hüseyin Turan, Emrah Karaca, Mustafa Özarslan, Grup Gündoğarken, Redd grubu da sahne almıştı.

RTÜK, salgın döneminde müzisyenlere destek amacıyla Halk TV’nin organize ettiği gecede, Hilmi Yarayıcı’nın seslendirdiği Cemo türküsü nedeniyle ceza kesmiş ve terörü övmek ve teşvik etmekten yüzde 3 idari para, üç kez de program durdurma cezası verilmişti. Karara RTÜK üst kurul üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp karşı oy kullanmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER