A3 Haber

Elazığ Valiliği, HDP’li belediyeden gelen yardımı kente sokmayarak geri gönderdi!

Elazığ Valiliği, HDP’li belediyeden gelen yardımı kente sokmayarak geri gönderdi!

Elazığ Valiliği, HDP’li belediyeden gelen yardımı kente sokmayarak geri gönderdi!
Ocak 27
09:33 2020

Elazığ Valiliği, Diyarbakır’ın HDP’li Ergani Belediyesi’nin depremzedelere gönderdiği iki kamyon yardım malzemesini kente sokmayarak geri yolladı. HDP, büyüyen dayanışma adımlarının iktidar tarafından açıkça engellendiği söyledi.

A3 Haber Merkezi- Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde olan Diyarbakır’ın Ergani Belediyesi’nin Elazığ’daki depremzedeler için gönderdiği iki kamyon yardım kent girişinde polis tarafından durdurularak geri çevrildi. Ergani’den yola çıkan ve içinde gıda, çocuk bezi, kadın pedi, el feneri, ekmek, su gibi birçok malzemenin olduğu yardım kolileri, Elazığ Valisi’nin emriyle kente sokulmadı. Valiliğin talimatı doğrultusunda kamyonları kente alamayacaklarını kaydeden polisler, AFAD ekiplerinin yardımları dışında yardım kabul edilemeyeceğini söyledi.

Belediyenin hazırladığı yardım malzemeleri yüklü kamyonlar, Elazığ’dan Ergani’ye doğru polis eşliğinde geri yollandı.

HDP ayrımcılığa tepki gösterdi

HDP Merkez Yürütme Kurulu, yazılı bir açıklama yaparak Elazığ Valiliği’nun tutumuna tepki gösterdi.

Elazığ’da meydana gelen depremin vicdan sahibi tüm yurttaşların aynı duyguda birleşmesini sağladığına dikkat çekilen açıklamada, depremin hemen ardından başlayan ve giderek büyüyen dayanışma adımlarının ise iktidar tarafından açıkça engellendiği ifade edildi.

Yapılan açıklamada şöyle denildi: “Daha depremin ilk enkazı yerinden kalkmadan vatandaşlara tehditler savuran İçişleri Bakanı, şimdi de yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engellemektedir. Yardımların depremzedelere ulaşmaması yönünde hem canlı yayında açıklama yapmış, hem de bölgedeki idari birimlere talimat vermiştir. Talimatı hemen uygulamaya koyan Valilik, köyleri arayarak hükümet bağlantılı olmayan yardımların alınmamasını emretmiştir. Partimizin, belediyelerimizin, il ve ilçe örgütlerimizin topladığı battaniye, çadır, kuru gıda gibi yardımların bulunduğu araçların yolu emniyet güçlerince kesilmekte, kamyonlar geri gönderilmektedir. Şu saat itibariyle partimizin topladığı battaniye, çadır ve kuru gıda kolileri İçişleri Bakanı’nın talimatı sebebiyle depremzedelere ulaştırılamamaktadır. Bölgedeki yurttaşlar ise 2 gündür bölgede inceleme yapan heyetlerimize, yardım dağıtımının AKP il ve ilçe başkanlarının kontrolünde olduğunu, bu konuda tarafgir davranıldığını söylemektedir. Heyetlerimiz yardım ulaşmayan onlarca köy, binlerce insan olduğunu tespit etmiştir. Bu tür doğal afetlerin ardından, hele de kış koşulları hüküm sürüyorsa, yardımların hızla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması hayati önem arz etmektedir. Yardımlar acilen ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır. Bu konunun önemi geçmiş deprem tecrübeleriyle de ortadadır. Bizler halkımızın emekleriyle ve dayanışma duygularıyla topladığı yardımları ihtiyaç sahiplerine, ‘bir elin verdiğini diğer el görmez’ ilkesiyle dağıtıyoruz. İktidar, engelleme uygulamalarına son vermelidir. Acılar hepimizin acılarıdır. Böyle zamanlarda küçük siyasi hesaplarla, dar bakışlı iktidar oyunlarıyla zor durumda olan insanlara yardımların ulaşmasını engellemenin insani hiçbir açıklaması yoktur ve olamaz. Deprem öncesi gerekli tedbirleri almak yerine her karar ve adımıyla öngörüsüz davranan iktidar, deprem sonrasında da insani yardımlara müdahale ederek, siyasi hesaplarını halkın can ve mal güvenliğinin, ihtiyaçların önünde tutmaktadır.

HDP Elazığ heyeti: Yardımlar AKP’den yakınlarına dağıtılmış

Öte yandan HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Dilşah Canbaz, Şevin Coşkun, Erdal Aydemir, HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan’dan oluşan HDP heyeti, depremin etkili olduğu Sivrice, Maden ve Gezin ile kırsal mahallelerde yaptıkları incelemelere dair izlenimlerini düzenledikleri basın toplantısıyla paylaştı.

HDP Elazığ İl Örgütü’nde düzenlenen toplantıda açıklama yapan Ayşe Acar Başaran, “Ulaştığımız 60 köye yardımlar ulaşılamamış. Gelen yardımlar da AKP ilçe başkanları tarafından sadece kendi yakınlarına verilmiş” diye konuştu.

HDP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan da, kayyum atanmayan 27 belediyelerinin, Elazığ’da dayanışma amacıyla her türlü ihtiyacın giderilmesi için çalışmalar başlattığını söyledi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER