A3 Haber

Bakanlık ‘mahkeme kararı’ dinlemedi: Mahkeme iptal etti, Bakanlık yeniden onayladı

Bakanlık ‘mahkeme kararı’ dinlemedi: Mahkeme iptal etti, Bakanlık yeniden onayladı

Bakanlık ‘mahkeme kararı’ dinlemedi: Mahkeme iptal etti, Bakanlık yeniden onayladı
Şubat 04
14:47 2020

İzmir’in Bornova ilçesi Hacılarkırı bölgesinde 135 bin metrekarelik askeri alanın önce imar planı değiştirildi, sonra satıldı. Söz konusu ağaçlık alanda imar plaı değiştirildi, toplu işyeri ve akaryakıt istasyonu kurulmasına olanak sağlandı. Bu alanda Ekrem Demirtaş İnşaat Org. San. ve Tic. AŞ tarafından “Bornova İş Merkezi” adıyla bir projeye başlandı. Projeyi S.S. Kemalpaşa İş Merkezi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi üstlendi. Mimarlar Odası buna itiraz etti. Mahkeme “şehircilik ilkelerine aykırı” bularak planı iptal etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mahkeme kararını hiçe sayarak planı önceki gün bir kez daha onayladı. Bölgede iş merkezi inşa etmek üzere kurulan yapı koooperatifinin eski yönetim kurulu başkanının, geçen hafta sonu Mimarlar Odası İzmir Şubesi genel kurulunda “mavi liste”den  delege seçilen Hakan Kılınçarslan olması dikkat çekti.

A3 Haber Merkezi | Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Bornova Hacılarkırı’nda askeri alandan koparılan 135 bin metrekarelik alanda toplu işyeri, ticaret, akaryakıt, LPG servis istasyonu gibi kullanımları öngören imar planını bir kez daha onayladı. Oysa İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin açtığı dava üzerine, söz konusu alanda öngörülen imar planını iptal etmişti.

Mahkeme kararına rağmen yeniden onaylanan plan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün panosu ve internet sayfasında duyuruldu.

Ne olmuştu?

Bornova Hacılarkırı bölgesinde Milli Savunma Bakanlığına ait ağaçlık askeri bölge TOKİ’ye devredilmiş ve üç yıl önce satışa çıkarılmıştı. 135 bin metrekarelik ağaçlık alanın imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirilerek, ticari kullanıma olanak sağlanmıştı. Bölgede toplu işyeri, akaryakıt ve  LPG istasyonu kurulmasına izin verilmişti.

Bunun üzerine Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin o dönemdeki yönetimi, bu duruma itiraz etmiş ve imar planlarını mahkemeye götürmüştü.

Mahkeme şehircilik ilkelerine aykırı bulmuştu

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şube’nin planlara karşı açtığı davayı inceleyen İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planlarını iptal etti.

Mahkeme kararında şöyle demişti:

İlgili düzenlemelerin yeterli ve gerekli teknik inceleme ve değerlendirmeye dayandırılmamış olması, planlama gerekçesinin teknik ve nesnel gerekçelere dayandırılmamış olması herhangi bir sorunu çözme ya da aksaklığı giderme amacı yerine kaynak yaratma arayışına dayanması, ‘Askeri Alan’ olarak varlığını sürdürmüş bir alanın Toplu İşyerleri, Ticaret, Akaryakıt +LPG Servis İstasyonu Alan gibi kullanımlarının dönüştürülmesi, dolayısıyla bir kamusal kullanımın ticari amaçlı bir özel kullanıma dönüştürülmesinin kamu yararı ilkesi ile çelişmesi, dava konusu planların üst ölçekli planlara, imar mevzuatı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları, kamu yararı, imar planlarının bütünlüğü, genel yapısı kapsadığı alanın niteliklerine uygun değildir. Askeri alandan çıkarılan alanların ancak sosyal donatı alanı olarak değerlendirilebileceği açık biçimde hükme bağlandığı halde dava konusu plan kapsamında bu alanda önerilen ‘Toplu İşyeri, Ticaret, Akaryakıt+LPG Servis İstasyonu Alanı’ şeklinde getirilen kullanım kararlarının mevzuatta tanımlanan sosyal altyapı alanları kapsamının dışında kalmakta olmasından ve 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı, Plan Hükümlerine ve Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne aykırılık taşımasından dolayı dava konusu planların şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.

Bakanlık, mahkeme kararını hiçe saydı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mahkemenin iptal ettiği imar planlarını, mahkeme kararını hiçe sayarak yeniden onayladı. Onaylanan planlar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü panosu ve internet sayfasında ilan edildi.

Mimarlar Odası, o bölgeyi kamuya kazandırmıştı

Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin önceki yönetimi, söz konusu bölgeyi yeniden kamuya kazandırmış, bölgenin doğal flora ve faunasının bozulmasını engellemişti.

Bölgede inşaat yapan kooperatifin eski yönetim kurulu başkanı, Mimarlar Odası’nın yeni delegesi

Bakanlığın, mahkeme kararını hiçe sayarak imar planlarını yeniden onaylaması üzerine, bir ayrıntı dikkat çekti.

Bölgede “Bornova İş Merkezi”ni inşa etmek üzere kurulan S.S. Kemalpaşa İş Merkezi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi’nin önceki yönetim kurulu başkanı Hakan Kılınçarslan’ın, geçen hafta Mimarlar Odası İzmir Şubesi genel kurulunda, seçimi kazanan “mavi liste”den delege seçildiği öğrenildi.

Hakan Kılınçarslan, 4 Mart 2019 tarihli Ticaret Sicili Gazetesi’nde, söz konusu kooperatife 28 Aralık 2019 tarihine kadar yönetim kurulu başkanı seçilmişti. Kılıçarslan, daha sonra bu görevinden istifa etmişti.

Kılınçarslan, geçen hafta sonu yapılan Mimarlar Odası İzmir Şubesi genel kurulunda, seçimi kazanan “mavi liste”den (Birlikte Grubu) delege seçildi.

Kılınçarslan, seçim süreci boyunca da Birlikte Grubu’nu desteklemişti.

Bakanlığın mahkeme kararına rağmen onayı tepkilere yol açtı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, mahkeme kararını hiçe sayarak bölgedeki imar planını yeniden onaylaması İzmir’de tepkilere de yol açtı.

Haluk Tekeli, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

Mimarlar Odası İzmir Şubesi bu alanı kamuya kazandırmıştı, Bakanlık yeniden SS KEMALPAŞA İŞ MERKEZİ TOPLU İŞYERİ YAPI KOOPERATİFİ lehine kamu aleyhine onay vermiş. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu uygulaması karşısında alınacak tutum turnusol olacak. İlginç bir karar ile karşı karşıyayız. Bu kooperatif kurucuları ve yöneticileri kimler acaba, bu denli etkili olabiliyorlar?


About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER