A3 Haber

Agromey’de karar zamanı: Alacaklılar teklifi müzakere edecekler

Agromey’de karar zamanı: Alacaklılar teklifi müzakere edecekler

Agromey’de karar zamanı: Alacaklılar teklifi müzakere edecekler
Şubat 05
11:17 2020

İzmir Karaburun’da balık işleme ve paketleme tesisi de bulunan Türkiye’nin su ürünleri sektörünün önemli ismi Agromey’in konkordato talebi önümüzdeki ay karara bağlanacak.

Döviz kurunda yaşanan dalgalanmanın ardından yaşanan maliyet enflasyonu nedeniyle Kasım 2018’de konkordato talebinde bulunan, su ürünleri sektörünün önemli markası Agromey’in kaderi önümüzdeki ay belli olacak.

İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 16 Ocak 2020 tarihinde verdiği kararla kesin mühleti 3 ay uzattı. Konkordato komiserlik heyeti, 13 Mart 2020 tarihinde konkordato teklifini müzakere etmek üzere alacaklılar toplantısı yapılmasına karar verdi.

Yurt dışı ağı genişti

Aydın-Umurlu ve İzmir-Karaburun’ da bulunan balık işleme – paketleme tesislerinde natürel, taze soğutulmuş ve dondurulmuş olarak işleyen firma, balık yetiştiriciliğinin yanı sıra, İzmir- Torbalı’daki yem fabrikasında Agromarin markası ile yem sektöründe faaliyet gösteriyordu.

İzmir- Karaburun ve Aydın- Akbük’te kendi kafes işletmelerine ek olarak diğer balık üreticilerine tedarik hizmeti sunan Agromey şirketler grubu, üretimini Agromey Gıda ve Yem Sanayi Ticaret, ihracatını ise Agromey Dış Ticaret firması aracılığı ile gerçekleştiriyordu. Firmanın İzmir merkez ve İstanbul temsilcilikleri dışında Avrupa’da Agromey Hollanda, Amerika’da Doğu ve Batı yakasında iki temsilciliği bulunuyordu.

Bir yıl süre verildi

15 Kasım 2018’de döviz kurunda meydana gelen dalgalanmayı gerekçe göstererek mahkemeye başvuran Agromey’in sahibi Yahya Akel’in başvurusunu kabul eden İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, 2018/ 1330 sayılı kararında, Alacaklıların 7 günlük içinde dilekçeyle itiraz ederek itiraz edebileceklerini belirterek, davanın 15 Şubat 2019’da yapılmasına karar verdi. Şubat 2019’da yapılan duruşma sonunda ise, Yahya Akel ve şirketleri hakkında bir yıl süreli geçici mühlet kararı verilmesini kararlaştırdı.

Alacaklılar toplanıyor

Mahkeme kararının ardından konkordato komiseri olarak atanan heyet, verilen süre içinde ilk olarak alacaklılara alacaklarını bildirmek üzere davetiye yolladı. Ayrıca heyet Yahya Akel ve şirketlerinin alacak kayıtları konusunda bilgisine başvurdu. Yapılan başvurular üzerine mahkemenin isteği üzerine hazırlanan komiserlik görüşü de mahkemeye sunuldu.

Konkordato komiserler heyeti, alacaklılar toplantısının yapılabilmesi için gerekli tüm işlemlerin tamamlanmış olduğunu belirterek, borçlunun konkordato talebini müzakere etmek üzere bütün alacaklıları 13 Mart 2020’de Atatürk Caddesi No: 32 Kat: 6 adresindeki toplantı odasında buluşmaya davet etti. Toplantıda, Yahya Akel ve şirketlerinin ödeme takvimi ve miktarı konusundaki önerisinin müzakere edileceği, çıkacak sonuca göre de İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin son kararını vereceği öğrenildi.

Yahya Akel kimdir?

Aslen Mersinli olan iş insanı Yahya Akel, İstanbul da yaşıyor. Mersin’de Hasan Akel Lisesi’ni, Atike Akel İlköğretim Okulu’nu ve Halil Akel Spor Salonunu yaptırdı. Adı son olarak 2011 yılında Kandilli’de Reha ve Haluk Kora Yalısı’nı satın almasıyla duyurdu. 2004 ve 2005 yıllarında Türkiye’nin en yüksek vergi veren ilk 20 ismi arasında yer aldı.

 

 

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER