A3 Haber

Bakan Koca: Koronavirüsü tespit etmek için ürettiğimiz ‘tanı kitini’ yurtdışına satacağız

Bakan Koca: Koronavirüsü tespit etmek için ürettiğimiz ‘tanı kitini’ yurtdışına satacağız

Bakan Koca: Koronavirüsü tespit etmek için ürettiğimiz ‘tanı kitini’ yurtdışına satacağız
Şubat 12
16:43 2020

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Koronavirüsü tespit etmek için ürettiğimiz ‘tanı kitini’ yurtdışına satacağız” dedi.

A3 Haber Merkezi- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüse ilişkin geliştirilen tanı kitinin sonuç verme süresinin 90-120 dakika arası olduğunu söyledi. Koca, “Hedef bunu 60-75 dakika arasına çekebilmek, 75 dakika olabilir muhtemelen. Bu kit aynı zamanda ticari bir kit olarak planlandı. Yani yurt dışına pazarlanacak” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Koca, koronavirüsün tespit edilmesi için üretilen yerli tanı kitine ilişkin, önceki metodun en erken dört saat, en geç 24 saatte sonuç verdiğine vurgu yaparak şöyle konuştu: “Biz daha erken sonuç veren, doğruluğu yine diğer yöntemde olduğu gibi yüzde yüze yakın olmasını hedefleyerek, maliyeti de azaltabilir olmayı hedefledik. Temel hedef maliyeti azaltmak değil, temel hedef yerli bir kitin daha erken sonuç vermesini sağlamak. Çünkü yeri geldiğinde hastaların 24 saate kadar sonucu beklediğini biliyoruz. Daha erken aksiyon almak, tedavide yaklaşım sergilemek için sonucun erken verilmesi maliyetten daha önemliydi. 14-15 arkadaş çalıştı. Sonuç verme süresi 90-120 dakika arası. Bunu daha aşağıya çekme noktasında çalışma devam ediyor. Avrupa ülkelerinde yani Almanya, Fransa, İngiltere’de kitin 90 dakika olmadığını, 3 saatten aşağıda sonuç vermediğini biliyoruz. Hedef 60-75 dakika arasına çekebilmek, 75 dakika olabilir muhtemelen. Maliyeti hedeflememiş olmakla birlikte önemli orandan düştü. Daha önceki kitin maliyeti 300 lira iken burada 75-80 liraya kadar düşebildi.

“Ticari bir kit olarak planlandı”

Söz konusu kitin ticari olarak planlandığını ifade eden Bakan Koca, “Bu kit aynı zamanda ticari bir kit olarak planlandı. Bizim ‘Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketimiz (USHAŞ) var. Kamu şirketi; ama özel sektör dinamiğiyle çalışıyor. Hakları USHAŞ üzerinden ticari kit olarak hazırlanması planlandı. Yani yurt dışına pazarlanacak” diye konuştu.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER