A3 Haber

Kale grubunun Pratt&Whitney fabrikasında sendikalı işçi kıyımı sürüyor

Kale grubunun Pratt&Whitney fabrikasında sendikalı işçi kıyımı sürüyor

Kale grubunun Pratt&Whitney fabrikasında sendikalı işçi kıyımı sürüyor
Şubat 18
14:10 2020

İzmir’de Ege Serbest Bölge’de Kale grubunun Pratt&Whitney fabrikasında, işçilerin sendikalı olma mücadelesi sürüyor. Patronların sendikalı işçileri işten çıkardığı fabrikada, sendika yöneticileri işverenlerle iletişime geçememekten şikayetçi.

İzmir Gündemi’nden Oktay Güçtekin’in haberine göre Ege Serbest Bölge’de 97 işçinin eylemi devam ediyor. Kale Grubu ve Pratt Whitney ortaklığında çalışan fabrikada, DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş sendikasına üye oldukları gerekçesiyle önce yedi işçi, daha sonra toplamda 97 işçi işten çıkartılmıştı.

Fabrika önünde bir haftayı geçkin süredir eylem yapan işçiler, tazminatlarının verilmeden haksız yere işten çıkartılmalarını protesto ediyor.

Birleşik Metal İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, Ege Serbest Bölge’de F-35 parçaları üreten fabrikada çıkarılan 97 sendika üyesi işçi hakkında açıklamalarda bulundu.

“Sendikadan ayrılmaları için işçilere baskı yapıldı”

Çeltek, fabrikada çalışan işçilere sendikadan çıkmaları için baskıların yapıldığını dile getirdi.

Çeltek ilk etapta işten çıkartılan işçi sayısının yedi olduğunu ancak bu sayının bir hafta içerisinde 90’lara çıktığını söyledi.

Çeltek, “Burada ilk etapta yedi, ikinci etapta ise 10 arkadaşımız sendikaya üye oldukları için işten çıkartıldılar. Bizim sadece bu çalışma bölgesinde 100’ün üzerinde sendika üyemiz var. Arkadaşlarım geçtiğimiz hafta işten çıkartılmalarının ardından fabrika önünde eylem başlattı. İşten çıkartılan arkadaşlarımızın eylemlerine, çalışan mevcut sendika üyesi arkadaşlarımız destek verdi. Sendikamıza üye olan arkadaşlarımızın sayısının bu kadar yüksek olduğunu sanırım işveren arkadaşlar tahmin edememiş. Onlarda normal olarak ilk etapta işten çıkartılan arkadaşlarımıza eylemlerinde destek verdiler. Sonrasında ise maalesef çıkartılan işçi sayımız 90’ı geçti. İlk başta bu 17 arkadaşımız işten çıkartılmadan önce patronları tarafından odalara çağrılıyor. Tek tek işçilere sendikalardan çıkmaları konusunda baskılarda bulundular. Bu emekçi arkadaşlarımız en doğal hakları olan sendikalardan çıkmayı kabul etmeyince yönetim tarafından işten çıkarılmalar başlandı” dedi.

“Her şeye rağmen işi aksatmıyorlar”

Sendika üyesi diğer çalışanların işlerini aksatmadan eylem yapan arkadaşlarına destek verdiğini ifade eden Ali Çeltek, işten çıkartılan işçilerin haklarının bile verilmediğini söyledi.

Çeltek, “Burada yapılan eylemlere destek veren ve çalışma süresi devam eden arkadaşlar mevcut işlerini aksatmıyorlar. Çalışmalarına devam ederken, bir yandan da eylem yapan arkadaşlarına destek vermeye devam ediyorlar. Biz de burada bulunan iş veren ile sürekli iletişime geçmeye çalışıyoruz. Buradaki arkadaşlarımız yıllardır emek verdikleri yerden kimi sigara içti, kimi daha öncede uyarıldı bahanesi ile tazminatları bile verilmeden işten çıkartıldı. 3 ila 8 yıl arası bu milli savunma konusunda önemli bir yeri olan parça üretiminde çalışan ve tecrübe kazanmış arkadaşlarımız bir anda işten çıkartıldılar” diye konuştu.

“Sorumluluğu kim üstlenecek”

Fabrikada çok ciddi bir çalışma gücü kaybı olduğunu söyleyen Başkan Çeltek, yaşanan sorunun sorumluluğu kimin üstleneceğini sordu.

Çeltek, “Çalıştıkları alan öyle sıradan bir alan değil. Burada F-35 uçaklarının parçaları üretiliyor. Milli savunma açısından önemli bir görev yürütüyorlar. Bu şirketin zaten kullanım hakkı yüzde 51 Türkiye, yüzde 49 yabancı yatırımcı. Buradaki yetkililer nasıl olabiliyor da bir anda 90 kişiden fazla işçiyi işten çıkartabiliyorlar? Burada işçi sayısında yaşanan azalmalardan kaynaklı olarak üretimde yaşanacak olan sıkıntıların sorumluluğunu kim üstlenecek?” diye sordu.

“İşçiler tedirgin”

Çalışan işçilerin işten çıkarılma konusunda tedirgin olduklarını söyleyen Çeltek, “Şu an çalışan ve sendikamıza üye olan arkadaşlarımızda gerçekten tedirgin durumdalar. Kendileri ile sürekli iletişim içerisindeyiz. Ancak arkadaşlarına yapılan bu haksızlık karşısında kendileri de işlerini kaybetme korkusu yaşıyorlar. Biz onların yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER