A3 Haber

Can almaya HAYIR

Can almaya HAYIR

Can almaya HAYIR
Şubat 27
09:46 2020

Fotoğrafı görünce içim yandı ve kimse kusura bakmasın, ağzımdan okkalı bir küfür çıktı.

O fotoğraf, en tepede sizin de gördüğünüz fotoğraftı.

Pişmiş kelle gibi sırıtan biri kadın iki Amerikalı, canını aldıkları o güzelim, o görkemli dağ keçisinin başında poz vermişler utanmadan.

Belki asıl utanması gerekenler, onlara bu izni verenler!

Neymiş?

ABD’den avlanmak için Adıyaman’a gelen kadın avcı, boynuz uzunluğu 130 santimetre olan dağ keçisini avlarken, eşi ise 118 santimetre boynuz uzunluğuna sahip dağ keçisi avlamışmış.

Avdan çok memnun olduğunu belirten Emieblcek Harris, gelecek yıl tekrar gelmek istediğini söylemişmiş.

Pespaye medya, böyle vermiş haberi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İsmail Kozan da bu cinayete kılıf bulmak için hazır bekliyormuş meğerse!

Neymiş?

Elde edilen gelirlerin yüzde 60’ı avlak alanının bulunduğu köylerde, muhtarlıklara aktarılarak köylerin cami, taziye evi, Kuran kursu gibi ihtiyaçlarında kullanıldığını söylemişmiş.

Laf.

Boş laf.

Değer mi hiç?

Biraz araştırdım.

14 Mart 2012 tarihli Akşam gazetesinde, o zamanın Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, “av turizminin yaklaşık 2 asır önce Afrika ülkelerinde başladığını” söyleyerek başlamış masal anlatmaya; “2011 yılı içinde 25 milyon dolar civarında ülke ekonomisine katkı oldu. Av turizmi kapsamında 2023 hedefi olarak ülkeye yıllık 1 milyar dolar gelir getirmeyi öngörüyoruz” falan diye, rakamları oyuncağını parçalayan çocuk misali, yerden yere vurmuş.

Hiç abartmıyorum.

Zira iki yıl sonra, 28 Ocak 2014 tarihli Dünya gazetesinde çıkan haber ise şu:

“Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce yürütülen av turizmi kapsamında düzenlenen av organizasyonlarında her yıl Türkiye’yi 40 farklı ülkeden bin civarında yabancı avcı ziyaret ediyor. Yabancı avcılardan 2012-2013 av döneminde yaklaşık 2,5 milyon lira gelir elde edilirken, bunun 825 bin lirası belde belediyesi ve köy tüzel kişiliklerine aktarıldı.”

Sağlıklı bilgiye ulaşmanın deveye hendek atlatmaktan zor olduğu Türkiye’de, bugün elde edilen gelir hakkında bilgi bulamadım.

Hadi yüzde 100 artmış olsun, sağlanan gelir 5 milyon TL olsun.

Hadi hadi benden de 5 milyon, 10 milyon TL olsun.

Öldürülen canlıların kan bedeli 100 milyon bile olsa, değer mi?

Bir yılda 2.546 can

Hayvan Hakları İzleme Komitesi avcılık ve “av turizmi” nedeniyle yaşam hakları ellerinden alınan ve zarar gören hayvanlar ile ilgili olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan bilgi edinme yoluyla elde ettiği verileri açıklarken; bağıra bağıra şu notu düşüyor önce:

“Bakanlık, öldürülen hayvanların Avlak Yönetimi Bilgi Sistemi’ne avcılar tarafından sağlıklı bir şekilde girilmediğinden, 2018-2019 av sezonunda öldürülen yaban hayvanı sayısının kayıt altına alınamadığını bildirdi.”

Fotoğrafta gördüğünüz tipler gibi, 1.026 yabancı uyruklu avcı Türkiye’ye gelmiş 2018 yılında.
Ve yaban keçisi, yaban domuzu, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, kızıl geyik, Anadolu yaban koyunu ve ceylan olmak üzere tam 2.546 hayvanı katletmiş güle oynaya.

Bakan Pakdemirli, duy bizi

Av meraklısı kimilerini kızdıracağımı biliyorum.

Umurumda değil.

Kızsınlar, kızabildikleri kadar.

Avlanmanın her türlüsüne, baştan sona karşıyım.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye de bir çağrım var:

Zerre kadar vicdanınız varsa, bu vahşeti durdurun. Allah aşkına durdurun.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER