A3 Haber

CHP’nin TBMM’yi olağanüstü toplama çağrısı kabul edilmedi

CHP’nin TBMM’yi olağanüstü toplama çağrısı kabul edilmedi

CHP’nin TBMM’yi olağanüstü toplama çağrısı kabul edilmedi
Şubat 28
14:11 2020

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve milletvekilleri, İdlib’de yaşanan gelişmelerin üzerine TBMM Genel Kurulu’nu yarın olağanüstü toplantıya çağırdı. Ancak CHP’nin teklifi kabul görmedi. CHP’li Özel, “Önümüzdeki hafta Salı günü bir kapalı oturum yapılması yönünde olduğu izlenimini aldık. Bu kadar hayati, bu kadar can yakıcı bir süreçte, olağanüstü toplantı çağrısını, bu yetkiyi kullananların yetkisini suiistimal ettiği anlamına gelir. Bunu kabul etmemiz doğru değil” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve milletvekilleri, İdlib’den gelen 33 askerin yaşamını yitirdiği düştüğü haberleri üzerine TBMM Genel Kurulu’nu yarın olağanüstü toplantıya çağırdı. Olağanüstü çağrı gerekçesinde, “Suriye konusunda yaşanan ve yürütme tarafından savaş olarak tanımlanan gelişmeler sırasında, TBMM hiçbir şekilde bilgilendirilmemiştir. Yürütme organı kamuoyuna doyurucu bir açıklama yapmadığı gibi Anayasanın 104 ve 117. maddelerinin gereğini de yerine getirmemiştir. Yaşananlar Suriye’deki askerlerimizin can güvenliğinin sağlanması noktasında alınması gereken önlemlerin mutlaka- TBMM’de ele alınmasını gerekli kılmaktadır” denildi.

“Bu kadar can yakıcı süreçte yetki suistimal edilmemelidir”

CHP’nin olağanüstü toplantı çağrısını TBMM Başkanlığı’na sunan Grup Başkanvekili Özel, çıkışta yaptığı açıklamada, “Acımız çok büyük. Toplantı talep yazımızı teslim ettik. Diğer partilerin grup başkanvekillerine, başvuruyu yapmadan önce talebimize ilişkin bilgi verdik. Cumartesi günü saat 14.00’te TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırıyoruz. Bu konuda dün Sayın Genel Başkanımızın Meclis Başkanı’yla yaptığı görüşmede ve benim AKP Grup Başkanı Naci Bostancı ile yaptığımız görüşmede, aldığımız izlenim, talebimizin Meclis Başkanlığı tarafından tarih ve saat belirleme yetkisi kullanılarak önümüzdeki hafta Salı günü bir kapalı oturum yapılması yönünde olduğu izlenimini aldık. Bu kadar hayati, bu kadar can yakıcı bir süreçte, olağanüstü toplantı çağrısını, bu yetkiyi kullananların yetkisini suiistimal ettiği anlamına gelir. Bunu kabul etmemiz doğru değil. Meclisin bir an önce toplanması gerekir. İçtüzük 7 günlük süre veriyor yaklaşımını doğru bulmuyoruz. Talebimizde yürütme organının gelip Meclis’e bilgi vermesi var. Oturumun kapalı yapılmasını da teklif edebiliriz. Ancak bu kapalı oturumda her şeyin konuşulmasını önemsiyoruz. Akıllarda cevaplanması gereken hiçbir sorunun bırakılmaması gerekmektedir. Anayasa’nın 104. maddesinde TSK’nın başkomutanlığını temsil eden cumhurbaşkanının bu görevi TBMM adına yaptığının altı çizilmektedir. Konu savaş olduğunda yetki yasama organındadır. Bu yetkinin kullanılmasıyla ilgili kararı verecek olan tek mercii de TBMM. Bir an önce TBMM’nin talep ettiğimiz olağanüstü toplantısını gerçekleştirmesini bekliyoruz. Sayın Şentop’un geniş zamanlar için belirlenmiş 7 günlük süreyi suiistimal etmesi yerine böyle acil bir gündemde, kaybedecek dakikaların olmadığı göz önüne alındığında Meclis’i derhal toplantıya çağırmasını bekliyoruz” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER