A3 Haber

Kılıçdaroğlu: Topuğunuz kıçınızda Putin’e koşuyorsunuz

Kılıçdaroğlu: Topuğunuz kıçınızda Putin’e koşuyorsunuz

Kılıçdaroğlu: Topuğunuz kıçınızda Putin’e koşuyorsunuz
Mart 03
15:03 2020

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı eleştirirken, “Hani sen başkomutandın? Askerimizi vuran ya da vurulmasını sağlayan düşman devletin ayağına niye gidiyorsun?” dedi.  

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bugün saat 15.00’te TBMM Genel Kurulunda yapılacak İdlib konulu kapalı oturum öncesinde partisinin Meclis Grup Toplantısında konuştu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sert sözlerle eleştiren Kılıçdaroğlu, “Orduda bir hiyerarşi vardı. Emir komuta zinciri bozulmaz. Mete Han’dan bu yana ordumuzun emir komuta zinciri bozulmamıştır. İlk kez, 20 Temmuz sivil darbesinden sonra orduda emir komuta zinciri bozulmuştur. Genelkurmay Başkanı’nın hiçbir komuta yetkisi yoktur. Putin’e telefon eder, Merkel’e telefon eder, Trump’a telefon eder, onlar gelir tak tak tak askeri vurur. Sonra ayaklarına gidersin. Topuğunuz kıçınızda Putin’e koşuyorsunuz” dedi.

“Hiçbir zaman Suriye’dek rejimi savunmadık”

Kılıçdaroğlu, Suriye’deli rejimi savunmadıklarını hatırlatırken, “Komşumuz bir ülkenin rejimini değiştirmek için çaba harcıyorsunuz. Sana ne kardeşim? Git uluslarası kuruluşlara, ‘bunu kabul etmiyoruz’  dersin. Biz hiçbir zaman Suriye’dek rejimi savunmadık, savunmuyoruz da. İstiyoruz ki barış içinde yaşayalım. Arzumuz budur bizim. Tek bir Mehmetçiğin tırnağı Suriye’den de, Libya’dan da İdlib’den de değerlidir diyoruz” dedi.

“Komşuda yangına benzinle gittik”

Kılıçdaroğlu, iktidarın komşu ülkelerle ilişkilerini eleştirirken, “Komşunda yangın çıkarsa, elinde bir kova suyla koşacaksın. Biz ne yaptık, komşuda başlayan yangına elinde bidon benzinle gittik. Doğruyu duymaya, doğruyu söylemeye tahammül edemiyorlar” diye konuştu.

“BOP eşbaşkanlığı görevini sana kim verdi?”

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın ‘BOP Eşbaşkanıyız’ açıklamasını hatırlatarak “Sana BOP’un eşbaşkanlığı kim verdi? Çık milletin önünde bunu açıkla. Ortadoğu’yu kan gölüne döndüreceksin diye sana talimatı kim verdi? Çık açıkla” dedi.

Erdoğan’ın daha önce dile getirdiği “Suriye’de bizi bir oyuna çekmeye çalışıyorlar” sözlerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Ne değişti. Ne oldu da Suriye’ye girmeye karar verdin. Sana kim bu talimatı verdi” dedi.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın kendi sözlerini hatırlatarak Suriye’ye girme kararının ABD’nin önceki Başkanı Barack Obama’nın telkini ile alındığını belirtti.

“Falih Rıfkı Atay’ın ‘Zeytindağı Anıları’nı okuyacaksın”

Kılıçdaroğlu, “Suriye’nin parçalanması kimin işine yarıyor? Akıl var akıl. Aklını kiraya vermeyeceksin. Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihini bileceksin, Ortadoğu’yu bileceksin, Arap dünyasını bileceksin. Falih Rıfkı Atay’ın ‘Zeytindağı Anıları’nı okuyacaksın” dedi.

27 Şubat gecesi İdlib’de şehit olan askerlerle ilgili açıklamayı Hatay Valisi’nin yaptığını hatırlatan Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu kadar önemli bir olay varsa, bu kadar şehidimiz varsa TBMM’nin toplanması lazım. Bunu asla siyasi polemik konusu yapmayacağız’ dedik. Şehitler hepimizin şehidi. Bir tırnağına Suriye’yi değişmeyiz şeklinde konuştu.

“Kardeşim sen beni  arayacaksın”

Erdoğan’ın AKP’li vekillerle yaptığı toplantıda yaptığı açıklamaları anımsatan Kılıçdaroğlu, “Ekonomiden bahsetti, işsizlikten bahsetti, bir sürü şeylerden bahsetti. Tabii bir de benden bahsetti. Biz ne kadar sorumluyuz, beyefendi ne kadar sorumsuz. ‘Kılıçdaroğlu beni aramadı?’ diyor. Kardeşim arayacak olan sensin ben değilim. Arayıp ne olacağını izah edeceksin” dedi.

Şehitler tepesi tartışması

Erdoğan ile arasında geçen “şehitler tepesi” tartışmasını hatırlatan Kılıçdaroğlu,  “Erdoğan ‘Şehitler tepesi asla boş kalmayacak’ diyor. İnsanda birazcık vicdan  olur. O gece onbinlerce anne uyumadı. Çocukları Suriye’de olan, Irak’tas olan onbinlerce askerin annesi o gece uyumadı, onbinlerce baba o gece sabaha kadar uyumadı. Binlece gelin uyumadı. ‘Asker yolu gözlerim’ diye bir türkü var.  Bunlar asker yolu gözlemenin ne demek olduğunu acaba biliyorlar mı? Ama o gece bu memleketin Cumhurbaşkanı yoktu. O gece bu memleketin bakanları yoktu, Özellikle de Milli Savunma bakanı  yoktu. Genelkurmay Başkanı yoktu. Neredeydiniz o gece? O gece sadece Hatay Valisi vardı. Ben bunları söylemeyeceğim de kahramanlık edebiyatı mı yapacağım? Zenginlere  Sevda Tepesi, gariban çocuklara şehitler tepesi. Kahramanlık yapacağına sen gitsene! Hangi milletvekilinin, para babasının çocuğu  İdlib’de? Saray  sosyetesinin çocukları orada mı, herkes bedelli askerlik yaptı. Herkes eşit şartlarda askerlik yapacak kardeşim. Zenginin çocuğu ayrı, bakanın milletvekilinin çocuğu ayrı. Ben bunu kabul etmiyorum. Erdoğan’ın gittiği her yerde kefenle karşılayanlar vardı. ‘Öl de ölelim’ diyenler vardı. Onları yollasana şehitler tepesine.

“Bu nasıl bir cehalettir”

Atatürk’ün Saray’da oturmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale’de erlere dönüp  ‘Ben  size ölmeyi emrediyorum’ derken Saray’da mı oturuyordu? Cephedeydi. Conkbayırı’ndaydı, Anafartalar’daydı. Sen kim bana ders vermek kim? 33 şehidimiz var Saray’da toplananlar bana ders vermeye kalkıyor. Ne dersi, sen adını zor yazarsın” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER