A3 Haber

Patron, iş cinayetinde yaşamını yitiren işçinin ailesinden tazminat istedi

Patron, iş cinayetinde yaşamını yitiren işçinin ailesinden tazminat istedi

Patron, iş cinayetinde yaşamını yitiren işçinin ailesinden tazminat istedi
Mart 06
11:35 2020

Tekirdağ’da tekstil fabrikasında çalışan elektrik teknisyeni Cengiz Fedakar, fabrikanın çatısında elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi. Fedakar’ın çalıştığı şirketin patronu, “üretim yapamadığı” ve “prestij kaybına uğradığı” gerekçeleriyle işçinin ailesine yaklaşık 150 bin TL’lik tazminat davası açtı.

Tekirdağ’ın Ergene ilçesi Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi’nde ‘Boyko Tekstil’ adlı fabrikada çalışan 38 yaşındaki elektrik teknisyeni Cengiz Fekadar, güvenlik kamerası tamiri için çıktığı fabrikanın çatısında elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi. 25 Eylül 2018’de meydana gelen iş cinayetinin ardından fabrikanın bir bölümünde yangın çıktı.

İki çocuk babası Cengiz Fedakar’ın yaşamını yitirmesinin ardından, Çorlu 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından fabrika müdürü hakkında ‘taksirle ölüme sebebiyet verme’ suçlamasıyla dava açıldı. Fedakar’ın ailesi de ayrıca tazminat davası açtı.

Her iki dava da devam ederken iş cinayetinde yaşamını yitiren Fedakar’ın çalıştığı ‘Boyko Tekstil’ adlı şirket de harekete geçti. Şirket “maddi ve manevi zarara uğradığı” gerekçesiyle fabrika çatısında yaşamını yitiren Cengiz Fedakar’ın mirasçılarına tazminat davası açtı. Şirket, Fedakar’ın iki çocuğu ve eşinden 137 bin 952 TL maddi, 10 bin TL de manevi olmak üzere yaklaşık 150 bin TL’lik tazminat talep etti.

Fabrika iki gün üretim yapamamış

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre patron tazminat davası dilekçesinde, işçinin birim amirinin bilgisi ve talimatı dışında kamerayı tamir etmek için çatıya çıktığını iddia etti, çıkan yangın nedeniyle fabrikanın üretime iki gün ara verdiğini belirtti.

Dilekçede, işçi Cengiz Fedakar’ın yaşamını yitirmesi ‘iş kazası’ olarak nitelendirildi ve fabrikada çıkan yangının ardından şirketin maddi zarara uğradığı, ortaya çıkan zararın poliçe muafiyet tutarının altında kalması nedeniyle sigorta şirketinden tahsil edilemediği ifade edildi.

“Çocuklarımın hakkını onlara bırakmayacağım”

Eşinin ölümünün ardından orta okula giden iki çocuğuyla birlikte Tekirdağ’dan ailesinin yanına, Amasya’ya taşınan Fatma Fedakar, “Açılan davanın ardından çok kötü oldum. Arayıp kızmak istedim. Giden canın yerine, orada oluşan hasar neyse onun ücretini talep etmelerine çok kızdım ve oturdum ağladım. Mahkeme süreci olduğu için onları arayıp bir şey söyleyemedim. Tazminat ödemeye mahkûm edilirsek, ödemeye ekonomik gücümüz yok. Şu an çalışmıyorum, sadece çocuklarımla ilgileniyorum. Eşimi olay gününden bir gün önceki gibi sağ salim geri getirsinler oturduğumuz evi satıp yine tazminatlarını öderiz. Sonuçta bir can gitti. Canın yerini hiçbir şeyle ödeyemezler. Yapılan hasarı talep ediyorlar ve bu haksızlık” diye konuştu.

Şirkete yönelik açtıkları tazminat davasının da peşini bırakmayacağını belirten Fedakar, “Çocuklarımın hakkını onlara bırakmayacağım. Kendi geleceğimi kenara bıraktım çocuklarımın geleceğiyle oynadılar. Biri 12 biri 14 yaşında. Onların hakkını aramaya devam edeceğim” dedi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER