A3 Haber

Anayasa Mahkemesi’nden OHAL Komisyonu’na iptal

Anayasa Mahkemesi’nden OHAL Komisyonu’na iptal

Anayasa Mahkemesi’nden OHAL Komisyonu’na iptal
Mart 10
09:49 2020

Anayasa Mahkemesi, OHAL’le işten çıkarılanların pasaport ve lisanslarının iptali ile kurum ve kuruluşların kapatılarak mal varlıklarının hazineye devri için komisyona başvuramayacak olması kararını, anayasaya aykırı bularak iptal etti.

A3 Haber Merkezi | Anayasa Mahkemesi CHP Grup Başkan Vekilleri Engin Altay, Özgür Özel, Engin Özkoç ile birlikte 113 milletvekili tarafından OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu kurulmasına dair çıkarılan 7075 sayılı kararnamenin iptali için yaptıkları başvuruyu karara bağladı.

CHP’liler tarafından Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, çıkarılan KHK ile oluşturulan komisyon kurulması kanununun bazı maddelerinin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle yaptığı başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, 10 maddeyi inceleme kararı almıştı.

Anayasa’ya aykırı

Yapılan inceleme sonunda, komisyonun oluşumu, komisyonun görevleri, üyelerin güvenceleri ve hakları, inceleme ve kararları, kararların uygulanması, yargı denetimi konularındaki başvuruyu karara bağlandı.

Anayasa Mahkemesi kararında, “kapatılan kurum ve kuruluşların mal varlığının hazineye devredilmesi Anayasa’nın 35. maddesiyle güvence altına alınan mülkiyet hakkına, kamu görevinden çıkarılanların pasaportlarına el konulması ise Anayasa’nın 23. maddesiyle güvence altına alınan yerleşme ve seyahat hürriyetine sınırlama getirmektedir” denildi.

Bir maddeye iptal

Anayasa Mahkemesi, CHP’lilerin yaptığı başvuru üzerine yaptığı inceleme sonunda şu kararları verdi:

1. maddenin (2) numaralı fıkrasının ikinci cümlesine ilişkin iptal talebi hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA OYBİRLİĞİYLE, 2. maddenin (3) numaralı fıkrasında yer alan “…ilave tedbirler ile…” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve İPTALİNE OY ÇOKLUĞUYLA, 4. maddenin; 1 numaralı fıkrasının (e) bendinde yer alan “…mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı…”, “…Başbakanlıkça…” ve “…soruşturma başlatılması veya soruşturma izni verilmesi” ibarelerine ilişkin iptal talepleri hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA OYBİRLİĞİYLE, 2 numaralı fıkrasında yer alan “…Başbakanın…” ibaresine ilişkin iptal talebi hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA OYBİRLİĞİYLE, 4 numaralı fıkrasının Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin REDDİNE OYBİRLİĞİYLE, 9. maddenin (1) numaralı fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “…dosya üzerinden…” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin REDDİNE OYBİRLİĞİYLE, 10. maddenin (1) numaralı fıkrasının; İkinci cümlesinde yer alan “…daha önce istihdam edildikleri kurumlar dışındaki…” ibaresine ilişkin iptal talebi hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA OYBİRLİĞİYLE, yedinci cümlesinin “…Ankara, İstanbul, İzmir illeri dışında ve 2006 yılından sonra kurulan yüksek öğretim kurumlarına öncelik verilmek kaydıyla, …” ve “…kamu görevinden çıkarıldığı yükseköğretim kurumu haricinde…” bölümlerine ilişkin iptal talepleri hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA OYBİRLİĞİYLE, 11. maddenin (1) numaralı fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “…Hakimler ve Savcılar Kurulunca belirlenecek…” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin REDDİNE OYBİRLİĞİYLE karar verildi

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER