A3 Haber

Türkiye, ABD’ye kit satarken Çin’den neden ithal etti?

Türkiye, ABD’ye kit satarken Çin’den neden ithal etti?

Türkiye, ABD’ye kit satarken Çin’den neden ithal etti?
Mart 25
09:29 2020

Türkiye’nin ürettiği kitler ile Çin’den gelen kitlerin birbirinden farklı olduğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlü, “Hızlı sonuçlar veren testleri Çin’den alıyoruz” dedi. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaşçı, “Bizim çalıştığımız kitler, teknik açıdan çok daha üstün ama aynı zamanda çalışması zahmetli ve süre alıyor. Çin’den gelenler ise sadece tarama maksatlı ” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü ve bilim insanları koronavirüs salgınının önlenmesi için atılması gereken en temel adımlardan birinin test sayısını arttırmak olduğunu vurguluyor. Bu kapsamda salgına karşı aldığı tedbirler çerçevesinde Türkiye bir taraftan yerli kit üretiminin arttırılmasına destek verirken, diğer taraftan da Çin gibi ülkelerden kit ithal etti. Peki Türkiye neden ABD’ye kit satıp, Çin’den kit ithal etti? İki kit arasındaki fark ne?

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre, Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Birbirlerinden farklı testler. Hızlı sonuçlar veren testleri Çin’den alıyoruz. Bilgisayar tabanlı testleri ürettik, bunları kendimiz yapıyoruz” dedi. Türkiye’nin ürettiği testlerin teknik ve teknolojik olarak üstün olduğunu belirten Doç Dr. Ümit Savaşçı ise, PSR sisteminin kullanıldığına dikkat çekiyor.

“Gelişmiş teknoloji kullanıyoruz”

Türkiye’nin bu sistemi kullanılan 3 ülkeden biri olduğunun altını çizen Savaşçı, “Bizim kullandığımız sistemde tanı oranı daha yüksek. Halk Sağlığı Kurumu bunu başarılı bir şekilde ve dünyada 3. ülke olarak gerçekleştirdik” diye konuştu.

Çin’den gelen kitler tarama maksatlı

Çin’den gelen kitlerin tarama amaçlı olduğunun altını çizen Savaşçı,  “Bu tarama testlerinde Çin, ilk vakalarla karşılaştırdığı için seri üretime geçtiler. Hızlı tanı kitlerini ABD dahil bütün dünya ülkeleri şu anda Çin’den alıyor. Bizim testlerimiz daha üstün ama çalışmak zahmetli ve uzun sürer. Çin’den gelen kitlerde tarama maksatlı ve şüphelendiğimiz hastalarda risk gruplarında çalışmak için kullanılır. Ama doğruluk oranı PSR’da daha yüksek” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER